Hirdetés
Hirdetés

A központi hővisszanyerős szellőztető karbantartásának fortélyai

| 2022. 07. 12. | 11:36:00
XXX
A központi hővisszanyerős szellőztető karbantartásának fortélyai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer kiépítése számos előnnyel járhat. Megkímélhetjük magunkat és családunkat a pollenek okozta allergiás tünetektől, hiszen ezek a rendszerek alkalmasak arra, hogy a szellőztetés egyszerű folyamattá váljon azoknak is, akik szenvednek a levegőben szálló portól és pollenektől.

Milyen előnyei vannak a hővisszanyerős szellőztetőrendszer kialakításának?

Egy ilyen berendezés segítségével úgy cserélhetjük ki a lakásban lévő rossz minőségű levegőt, hogy nem szükséges ablakot nyitni. Így amellett, hogy pollenmentes, tiszta levegő jut a lakótérbe, megoldódik az a probléma is, hogy hogyan távolítsuk el az elhasználódott levegőt akár a vizes helyiségekből vagy a konyhából. A levegő minőségén ráadásul úgy is javíthatunk, hogy így a felesleges pára is távozik.

Amennyiben egy új kialakítású épületről van szó, érdemes számba venni annak a lehetőségét, hogy beépítsünk egy ilyen berendezést, és helyet kaphasson a gépészeti helyiségben, hiszen így nem vesz el területet a hasznos lakótérből. 

Amennyiben egy meglévő ingatlanban szeretnénk kialakítani, akkor a kevés rendelkezésre álló helyet is kihasználhatjuk úgy, hogy például a gardróbban vagy az előszobában helyezzük el a berendezést. A Szellőző shop hővisszanyerős szellőztetői között megtalálhatjuk a megfelelő műszaki megoldásokat.

Az energiamegtakarítás egyik eszköze is lehet

Légtisztító berendezésekkel szemben egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer energiamegtakarítással cseréli ki a helyiségek levegőjét. Ameddig egy légtisztító készülék kizárólag a helyiség levegőjét keringteti, addig egy ilyen komplex rendszer megfelelő szűrőkkel ellátva friss levegőt is bejuttat a beltérbe. Így sokkal jobb levegőminőséget érhetünk el anélkül, hogy ablakot kellene nyitni.

Ennek a megoldásnak köszönhetően biztosítottá válik, hogy otthonodba friss levegőt engedj be úgy, hogy közben energiát takarítasz meg, ráadásul csökkentheted a fűtési költségeket is egy ilyen modern rendszer segítségével.

Fordíts figyelmet a rendszer karbantartására!

A hővisszanyerős rendszerek szellőztetőegységeiben szűrőbetétek helyezkednek el. Ezeket ajánlott legalább negyedévente cserélni, amire a készülék is felhívja a figyelmet. Azonban nem érdemes megvárni a gép jelzését, inkább ellenőrizzük havonta a szűrőbetétek állapotát!

Bizonyos típusú szűrők tisztíthatóak és akár porszívózhatóak is. Azonban a papíralapú szűrőkkel bánjunk óvatosan, hiszen a takarítás során akár károkat is okozhatunk, és így a szűrőbetétek használhatatlanná válhatnak! Amennyiben szénszűrőt választunk, úgy nagyon óvatosan, minimálisan tisztítsuk ezeket!

Azon túl, hogy igyekszünk magunk is tisztán tartani a berendezést, érdemes évente legalább egyszer szakember segítségét kérni a karbantartáshoz. Ő az, aki a rendszer minden egyes részét át tudja vizsgálni, ráadásul a kiterjesztett garanciának az ilyen értékű berendezéseknél ez feltétele is.

Hirdetés
Hirdetés