Hirdetés
Hirdetés

Fontos tudnivalók az öntözésvezérlőről

| 2022. 07. 27. | 13:23:00
XXX
Fontos tudnivalók az öntözésvezérlőről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az öntözőrendszer hatalmas terhet vesz le a vállunkról, hiszen lehetővé teszi a virágok, fák és egyéb növények automatikus öntözését. Fontos azonban tudni, hogy csak a megfelelő alkatrészek és kiegészítők birtokában működik hatékonyan.

A rendszer egyik legfontosabb része az öntözésvezérlő, enélkül ugyanis nem lehet betáplálni a szükséges adatokat, programokat. Ugyanakkor van néhány olyan tartozéka is, amire szintén szükség van, ha egy profin működő öntözőrendszert szeretnénk használni. 

Ebben az írásunkban az öntözésvezérlőket vesszük górcső alá. Először is arról lesz szó, hogy miért van szükség rá, azaz milyen szerepet tölt be? Utána pedig azt is elmondjuk, hogy milyen tartozékai vannak, illetve mire kell nagyon figyelni vásárláskor. Ha még nem tudod honnan szerezd be a vezérlőegységet, akkor figyelmedbe ajánljuk a Szomszedkert öntözésvezérlőinek kínálatát

Miért van szükség az öntözésvezérlőre?

Az öntözésvezérlő tulajdonképpen nem más, mint a rendszer “agya”, ami lehetővé teszi, hogy az elvárásainknak megfelelően működjön. A vezérlő segítségével tudjuk ugyanis betáplálni például, hogy milyen időközönként induljon el az öntözőnk, illetve hogy meddig működjön.

Sőt még arra is lehetőségünk van, hogy a területet különböző zónákra osszuk. Ez esetben is a vezérlő használatával tudjuk megadni, hogy melyik zónában milyen utasítások szerint működjön a rendszer.

Milyen tartozékai vannak?

Az öntözésvezérlőnek különböző tartozékai is vannak, amikre ugyanúgy szükség van. Mind közül az egyik legfontosabb a mágnesszelep, ami a víz útjának megnyitásáért, illetve lezárásáért felel. Ezek elektromosan működnek, amikor az öntöző elindul, majd pedig amikor leáll. 

Ezen kívül az esőérzékelő is egy lényeges kiegészítő, ugyanis rengeteg vizet meg lehet spórolni vele. Amikor esőt érzékel, akkor lezárja a rendszert és csak órákkal utána engedi ismét működni.

Mire kell figyelni vásárláskor?

Az öntözésvezérlőknek többféle típusa is létezik attól függően, hogy pontosan hol és hogyan tudjuk használni őket. Vannak például nagyon egyszerűen használható csapvezérlők, de vannak ipari változatban készülő modellek is. 

Ezen kívül számos más változata is van, például hálózati és elemes, fix zónaszámú vagy bővíthető, beltéri vagy kültéri. Sőt még a vezérlés módja szerint is meg lehet különböztetni őket. Vannak ugyanis manuálisan kezelhető fajták, de vannak olyanok is, amiket wifin keresztül össze lehet kötni az internettel. 

Vásárláskor alaposan át kell gondolni, hogy milyen egyedi igényeink vannak, és azoknak megfelelően pedig melyik típusú öntözésvezérlő jelenti a legjobb megoldást. 

Az öntözésvezérlő a rendszer egyik legfontosabb eleme, ami lehetővé teszi az irányítást és ezzel együtt az automatizálást. Ahhoz azonban, hogy megfelelően működjön mágnesszelepekre és érzékelőkre is szükség van, ugyanis azok is rendkívül fontos szerepet töltenek be.

Gondoltad volna, hogy ennyire könnyű is lehet az öntözés? Ha neked még nehézséget okoz, akkor irány a Szomszedkert webshopja!

Hirdetés
Hirdetés