Hirdetés
Hirdetés

Mikor jobb választás a művirág, mint az igazi?

| 2022. 07. 12. | 11:40:00
XXX
Mikor jobb választás a művirág, mint az igazi?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

“Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” – tartja a mondás. Való igaz, hogy a szobanövényeknek minden otthonban méltó helye van, hiszen a természet közelségét hozzák el a mindennapokba.

Ám mivel élőlényekről van szó, ezért meg kell teremtenünk számukra a megfelelő életfeltételeket, ami sajnos nem mindig lehetséges. Ilyenkor sem kell azonban végleg lemondani róluk, hiszen ma már számos rendkívül élethű művirág is kapható például a Home&Style lakásdekorációi között. De vajon mely esetekben bizonyul jobb választásnak a műnövény?

Ha túl sötétek a helyiségek

A növényeknek elsősorban természetes fényre van szükségük az élethez, ennek híján nagyon hamar elpusztulnak. Csakhogy lehetnek az otthonunkban olyan helyiségek (például a fürdőszoba, előszoba, vécé), ahol egyáltalán nincs, vagy csak egy apró ablak van, amin alig jut be napfény.

Ilyen környezetben egy igazi növény nem sokáig bír életben maradni, viszont egy művirágnak nem gond, ha csak mesterséges fény éri, akkor is épp olyan élénk és ragyogó marad. Ezenfelül nem zavarja a párás környezet vagy a gyakori hőmérsékletváltozás sem. 

A műnövények akkor is kiváló megoldást jelentenek, ha például alagsori lakásban élünk, ahová eleve kevés fény jut, ezért nem tudnánk sehol sem igazi növényeket elhelyezni.

Ha sokat vagyunk távol

Bár egy szobanövény messze nem igényel annyi gondoskodást, mint egy háziállat, de azért róla sem szabad megfeledkezni! Rendszeresen locsolni és tápoldatozni kell, ha pedig betegség támadja meg, akkor utánajárni és a megfelelő szerekkel kezelni! Ezenfelül előfordulhat, hogy nem felel meg neki az a hely, ahová először tettük, ilyenkor pedig ki kell kísérletezni, hogy hol érzi jobban magát.

Ha viszont gyakran utazunk el hosszabb időre, akkor egy idő után csak plusz teher mindig megkérni valakit, hogy gondozza a növényeket a távollétünkben. Ilyenkor egyszerűbb, ha élő helyett művirágokban gondolkodunk, amiknek nem árt, ha akár hetekig nem éri őket friss levegő, vagy nem locsolják őket.

A műnövények a hazatértünkkor is pont olyan állapotban fognak majd várni, mint ahogy indulás előtt hagytuk őket. 

Ha állandó dekorációként tekintünk rájuk…

Az élő növények folyamatosan változnak: bimbókat növesztenek, amelyek aztán kivirágoznak, elnyílanak, majd egy ideig nem hoznak újabb hajtásokat, közben cserélődnek a leveleik, terebélyesednek, egyre hosszabb lesz a száruk… Némelyeket örömmel töltenek el ezek a változások, mások azonban inkább azt szeretik, ha a dekorációban állandóság uralkodik.

Ha az utóbbiak táborába tartozunk, akkor a műnövények lesznek előnyösebbek számunkra, hiszen ezeknél nem kell attól tartani, hogy levirágoznak, és csak hónapok múlva nyílnak ki újra, vagy kinövik a cserepet, esetleg el kell távolítani a beteges hajtásokat. 

Egy csodaszép művirágkoszorú mindig a legszebb pompájában tündököl, nemcsak pár napig csodálhatjuk a szépségét. Csupán annyi feladatunk lesz vele, hogy időnként lemossuk róla a port. 

Hirdetés
Hirdetés