Hirdetés
Hirdetés

Újra elindítják a Tiszai PET Kupát

| 2022. 07. 27. | 13:12:00
A hétvégén immár tizedik alkalommal rendezik meg a hulladékgyűjtő versenyt a Felső-Tiszán.
Újra elindítják a Tiszai PET Kupát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tiszai PET Kupa történetének egyik felejthetetlen helyszínéről, Cigándról indítja következő hosszútávú folyótisztító hajós versenyét a szervező Természetfilm.hu Egyesület. A jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa július 29-én a pethajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon keresztül – szárazföldi programokkal színesített pihenőnap beiktatásával – Cigánd/Dombrád és Tiszadada között tisztítják a folyót és árterét a petkalózok – olvasható a Természetfilm.hu Egyesület közleményében.

A kupa 12 veterán pethajós csapattal és jelentős kenus különítménnyel kiegészítve indul meg a szokásosnál alacsonyabb vízállású folyónak. A petkalózok ezúttal a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 kilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt 10 év kalandos és felejthetetlen emlékeit. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg.

2013-ban 4 pethajóval rajtolt el az I. PET Kupa flottája, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült “Valamit visz a víz” címmel. Azóta sok víz és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán, a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a petkalózok pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit.

Hirdetés
Hirdetés