Hirdetés
Hirdetés

Miért van szükség többrétegű lángálló és antisztatikus ruházatra?

| 2022. 09. 12. | 16:40:00
XXX
Miért van szükség többrétegű lángálló és antisztatikus ruházatra?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyes munkahelyeken, munkakörökben számtalan olyan rizikónak vannak kitéve az ott dolgozók, amelyek az egészségüket, testi épségüket, életüket veszélyeztetik, és amely kockázatok minimalizálása érdekében megfelelő védőruházat viselése válhat kötelezővé a munkavégzés ideje alatt.

Egyes munkakörülmények csak egy-egy testrész, míg más, veszélyt hordozó munkák az egész test védelmét igénylik, akár több rétegben is. Melyek ezek a munkakörök, és hogyan lehet védekezni a kockázatok ellen? Ezt gyűjtöttük össze cikkünkben. 

A munkahelyi kockázatok felmérése

A munkaadóknak törvényi kötelessége a munkavállalóik testi épségének, egészségének védelme. Az Épkézláb Munkaruha lángálló és antisztatikus kabátokat, mellényeket, egyéb ruházatot, továbbá a kockázatoknak megfelelő munkavédelmi ruházatot, felszereléseket kínál kiváló ár-érték arányban a legnevesebb gyártók választékából.

Minden esetben szükség van a munkakörhöz kapcsolódó veszélyek felmérésére, kiértékelésére, majd a törvényi előírásoknak megfelelően a megfelelő védőruházatok meghatározására. A kockázatok körét, a védelmi szinteket, a szabványokban meghatározott kategóriáknak megfelelően lehet kiválasztani a munkavédelmi ruházat kínálatából. 

A munkavédelmi ruházat szükésgessége

A munkáltató kötelessége a munkakörnek megfelelő munkavédelmi ruházat és védőeszközök biztosítása a munkavállalók számára, beleértve az elhasználódásból eredő cseréket, karbantartást is. 

A munkáltató köteles a munkavédelmi ruházat és eszközök helyes használatát a dolgozók számára betanítani, a viselésére kötelezni őket, mert csak ezáltal szavatolható a munkavégzés biztonsága a veszélyes munkakörökben. 

Ipari munkásként vagy elektronikai berendezések ellenőrzésével és telepítésével foglalkozó munkavállalóként saját biztonsága, valamint a statikus elektromosságra különösen érzékeny berendezések, termékek és gépek védelme szempontjából fontos, hogy elektrosztatikus tulajdonságokkal rendelkező munkaruházatban védekezzen a statikus elektromosság és az elektrosztatikus kisülés ellen. 

Amennyiben olyan környezetben dolgozik, ahol hőnek vagy szikráknak van kitéve, akkor lángmentesített munkaruházat nyújt Önnek optimális védelmet.

Mindkét esetben fontos, hogy a ruházat a bőrfelület védelmében többrétegű és minden rétegében megfelelő tulajdonságú anyagokból készüljön, hogy védelmet nyújtson a kockázatok ellen. 

Lángálló és antisztatikus alsóruházat 

A lángálló és antisztatikus alsóruházat egyik fő felhasználási területe az olajipar, de a vegyiparban, a kozmetikumok gyártása során, a bányászat és az elektronikai ipar területén dolgozóknak is ilyen ruházatot kell viselniük biztonságuk, testi épségük érdekében.

Speciális szálakból, anyagokból, speciális gyártási eljárással készülnek, védelmi képességüket meghatározott mosási ciklusig tartják meg, utána cserére szorulnak, amelyről a munkaadónak kell gondoskodnia. 

Hirdetés
Hirdetés