Hirdetés
Hirdetés

Hogyan válasszon megfelelő ecsetet a különféle festési munkákhoz?

| 2022. 11. 16. | 19:07:00
XXX
Hogyan válasszon megfelelő ecsetet a különféle festési munkákhoz?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Klasszikusan és a legtöbb felületre az ecsetek segítségével vihetjük fel a festékeket az egyenletes eloszlás érdekében. A különböző felületekhez különféle ecsetek valók, rendszerint többféle méretben, eltérő sörtékkel, hogy megkönnyítsék a szabályos felhordást.

Az ecsetek többféle elvárásnak kell, hogy megfeleljenek a festékek összetétele, az elérni kívánt hatás szerint. A festék szaküzletekben praktikus tanácsokat kaphatunk arra vonatkozóan is, hogy melyik felülethez, festékhez milyen ecsetet és hogyan használjunk.

Milyen szempontok szerint válasszon ecsetet?

Nemcsak a festendő felületről, a használni kívánt festékek összetételéről, optimális felhordási módjáról kell tájékozódni az anyagok kiválasztása előtt, de érdemes az ecsettel szemben is megfogalmazni elvárásainkat a tökéletes végeredmény érdekében. A Festékpalota.hu üzletében és webáruházban számtalan, a festési, tapétázási munkálatokhoz szükséges szerszám és kellék közül válogathat.

Milyen elvárások vannak egy ecsettel szemben?

  • A sörték vegyenek fel minél több festéket, amikor a festékbe mártjuk.
  • Tartsák meg a felvett festéket, ne engedjék rögtön lecsöppenni. Ez persze függ a festék állagától is, de amennyiben jól választ a festékhez ecsetet, nem okoz majd gondot kisebb festési rutin esetén sem. 
  • Egyenletesen adja le és jól oszlassa el a festéket a felületen.
  • Kényelmes legyen a fogása a kifogástalan munka érdekében.

Ecsettípusok és a festékek

Az oldószeres és a vizes bázisú festékek más-más típusú ecsetet igényelnek. A természetes sörtéjű ecsetek vízzel érintkezve idővel tönkremennek, nem tesznek lehetővé precíz munkát, ahogy a savakkal, alkáliákkal szemben sem ellenállóak. A szintetikus ecsetek anyagát is oldhatja néhány oldószer, ezért érdemes átgondoltan, mindig az adott munkához választani ecsetet. Sok esetben a mix ecsetek a legideálisabbak. 

A munkálatok befejezése után mindig alaposan és a festék összetételének megfelelően kell megtisztítani az ecseteket, hogy a technológiai szünet után, a folytatáskor vagy a későbbiekben használható legyen. 

Milyen munkához milyen ecsetet használjon?

Az alapozáshoz használt ecsetek jó nedvszívó képességgel kell rendelkezzenek, hogy ne cseppenjen le róluk a festék, továbbá lehetnek durvább sörtéjűek. 

Lazúrozáshoz, pácoláshoz és lakkozáshoz finomabb szőrű, vékonyabb ecsetek a megfelelőek, amelyekkel könnyebben, precízen lehet oszlatni az anyagot. 

Zománcfestéshez bármilyen ecset megfelelő lehet. Radiátorfestéshez hosszú, hajlított nyelű radiátorecsetet célszerű használni.

Falakat, homlokzatokat hengerrel hatékonyabb festeni, ecsettel csak az éleket, sarkokat, nehezebben elérhető részeket érdemes hengerezés előtt. 

Bútorfestéshez a könnyen tisztítható, szintetikus sörtéből készült ecsetek a megfelelőek. Szükség lehet hozzá lapos és körecsetre is a sarkok, kazetták, rések, díszítések miatt. 

Minőségi, a festékhez alkalmas ideális ecsettel gyerekjáték a festés, tökéletes színvonalon készíthető el a munka. 

Hirdetés
Hirdetés