Hirdetés

Hirdetés

Miniszterelnöki biztos a cukorbetegekről

MTI

2022.11.10. 16:57

Miniszterelnöki biztos a cukorbetegekről
Időszerű lenne egy diabéteszregiszter (Illusztráció: Freepik)

A 2-es típusú diabétesz a magyar felnőtt lakosság egynegyedét érintheti.

Hirdetés

A cukorbetegséggel élők számíthatnak a kormány támogatására, folyamatos a kapcsolat a kormányzat és a cukorbetegeket képviselő civil szervezetek között – mondta Nyitrai Zsolt november 10-én Budapesten. A miniszterelnöki biztos a diabétesz világnap alkalmából tartott szakmai fórumot követően kiemelte, hogy 2016 óta nagyobb kormányzati figyelmet kap a cukorbetegség, több, a cukorbetegek mindennapjait megkönnyítő döntés született. Az eddig tett kormányzati intézkedések közül kiemelte, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött az érdekképviseletekkel, megemelték a társadalombiztosítási támogatást a 18 év alattiak által használt gyógyászati segédeszköznél. Ezen kívül elkezdődött a pedagógusok edukációja, valamint sikerült elérni, hogy a cukorbeteg gyerekek speciális figyelmet kapjanak az iskolában töltött idő alatt, és a velük foglalkozó pedagógus ezért a gondozásért plusz juttatást kap.

Nyitra Zsolt fontos lépésnek nevezte azt is, hogy az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek után jár az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja. A miniszterelnöki biztos szerint időszerű lenne létrehozni egy diabéteszregisztert, amiről az egyeztetések folyamatosak. 

A 2-es típusú cukorbetegség a magyar felnőtt lakosság egynegyedét, tehát körülbelül 2,5 millió embert érinthet, a diagnosztizált cukorbetegek száma meghaladja 770 ezret, és a betegség nagyságrendileg 100 milliárd forintos kiadást jelent az egészségbiztosítónak éves szinten. A diabétesz leggyakoribb szövődménye a szív- és érrendszeri megbetegedés, de a kezeletlen állapot számos más betegség kialakulását is okozhatja.
cukorbetegségNyitrai Zsolt

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés