Hirdetés
Hirdetés

Tudod, mi a különbség a szépségszalonban használt fertőtlenítők között?

| 2023. 02. 17. | 16:56:00
XXX
Tudod, mi a különbség a szépségszalonban használt fertőtlenítők között?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fertőtlenítésre a covid járvány óta minden háztartásban jobban odafigyelnek, nem véletlenül volt hiánycikk egy időben a kézfertőtlenítő. Vannak olyan szakmák, ahol az alapellátás nélkülözhetetlen része: gondolj a kórházakra, orvosi rendelőkre vagy akár egy szépségszalonra. Egy jó kozmetikus vagy manikűr-pedikűrös nem engedheti meg magának, hogy a kezelése során bőrbetegséget vagy fertőzést okozzon a páciensének, ezért gyakran láthatod, hogy munka előtt, közben és után fertőtleníti eszközeit.

Fertőtlenítő módszerek

Nagyanyáink, anyáink még arra esküdtek, hogy forrásban lévő vízben kifőzték a dunsztos üveget, a gyerek cumiját, sőt még a pelenkát is. Szerencsére ma már vannak ennél jóval egyszerűbb lehetőségek. Szokták mondani, hogy a tisztaság fél egészség. A gyakran használt eszközökről, például a pedikűrös csiszolófejről először kefével el kell távolítani a szennyeződést, és utána lehet ráspriccelni a hatóanyagot. Ez az eljárás ötvözi a fizikai és kémiai sterilizálást. 

Mit, mivel lehet baktériummentesíteni?

Egy szalonban többféle kellék is van, amiket rendszeresen és alaposan tisztítani kell. 

  • Textilek: ezeket érdemes magas fokon mosni, és javasolt átvasalni. Fehér anyagokat lehet hypós vízben áztatni.
  • Felületek: kezelőszék, tükör, asztal, UV lámpa: Flóraszeptes, Domestosos vagy hypós áttörlés
  • Eszközök: reszelők, ollók, csipeszek, csiszolófejek fertőtlenítése speciális vegyszerrel, amik erősen maró hatásúak (Haemosol, Fertex).
  • A vendég bőrére Clarasept vagy Bradosan alkalmas.

Mi a különbség a fertőtlenítőszerek között?

Ahogy a fenti bejegyzésből látszik, az egyik legnagyobb különbség, hogy nem minden anyag használható minden felületen. A másik pedig az, hogy vannak olyan szerek, amik a kórokozók csak egy részét veszélyeztetik, a többire nézve ártalmatlanok. Néhány termék a baktériumok szaporodását gátolja és képes ezeket meg is ölni, míg mások a vírusok ellen lépnek fel hatékonyan. Hatástalanítják őket és / vagy elpusztítják a különböző gombákat, spórákat, parazitákat. Érdemes olyan készítményt választani, ami egyszerre több kórokozótól is megszabadít.

Mire figyelj sterilizáló anyag vásárlásakor?

Mindenképpen legyen feltüntetve rajta az ÁNTSZ engedélyszáma, és hozzáférhető legyen a biztonsági adatlapja. Széles spektrumú legyen a hatásfoka; tehát távolítsa el a baktériumokat, vírusokat, gombákat egyaránt. Gyors hatóidővel rendelkezzen, és más anyagok ne befolyásolják a hatékonyságát. Előny, ha költséghatékony, ami alatt a gazdaságos kiszerelés, nagy koncentrációjú hatóanyag és a stabilitás értendő. Hiába éri meg a nagyobb kiszerelést vásárolni, ha egy hónap állás után veszít az eredményességéből. 

Vigyázz a profi eszközeidre, mindig tartsd be a fertőtlenítő használati utasítását, így sokáig fogod tudni használni a Csiszolofejek.hu webshopról rendelt csiszolófejeket.

Hirdetés
Hirdetés