Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen szempontokra figyeljünk klíma vásárlása előtt?

| 2023. 03. 21. | 14:15:00
XXX
Milyen szempontokra figyeljünk klíma vásárlása előtt?
Hirdetés
Hirdetés

Mostanában egyre népszerűbbek a klímák, különösen a hűtő-fűtő split klímák, hiszen egyszerre tudják a nyaraink forróságát enyhíteni, valamint biztosítanak egy alternatív fűtési megoldást a téli hónapokban. Viszont egy klíma beszerzése nem egyenértékű pl. egy bútordarab megvásárlásával, számos szempontot át kell gondolni, mielőtt belevágunk.

A klíma műszaki adatai

Klíma vásárlás előtt figyelembe kell vennünk, hogy a beltéri egység felkerül majd valamelyik falra, tehát lehetőleg olyan helyet válasszunk, ahova nem terveztünk képet feltenni, és nem fog zavarni minket. A hűtés-fűtés szempontjainak mérlegelését pedig a szerelő szakember fogja tudni megmondani nekünk.

A dizájn is fontos, de még fontosabbak az adott split klíma műszaki adatai, hiszen ennek tükrében tudjuk kikalkulálni, hogy melyik klíma készülék alkalmas a mi otthonunkban való beüzemelésre. A Hisense klíma webshop split klímái különböző paraméterekkel rendelkeznek, így bőven adnak lehetőséget az eltérő alapterületű vagy beosztású helyiségek hűtésére és fűtésére.

A berendezés teljesítménye

A műszaki adatokat aszerint kell elemezni, hogy csak a nyári hűtésre vagy pedig fűtésre is szeretnénk használni, hiszen ez utóbbi esetben az összes műszaki paramétert érdemes áttanulmányozni.

Minden termék adatlapján vagy az EU-ban szabványos energiahatékonysági címkéjén szerepelnek a teljesítmény adatai, Wattban (W) vagy kiloWattban (kW). Fontos, hogy ezeket az értékeket ne keverjük össze a légkondicionáló berendezés elektromos energiára vonatkozó igényével. Minden teljesítmény más alapterületű helyiség fűtésére alkalmas, de összességében elmondhatjuk, hogy egy kb. 2,5 kW-os teljesítményű készülék nagyjából egy 25-30 nm-es helyiség klimatizálására alkalmas.

De ez is egy olyan téma, amelyben ki kell kérni a szakember tanácsát, hiszen nem csupán az alapterület befolyásolja a működési teljesítményt, hanem számos egyéb szempont is, pl. A nyílászárók minősége, az üvegfelületek nagysága, a belmagasság, a szigetelés vastagsága és minősége, a helyiség tájolása, stb.

SEER és SCOP rövidítések

Elsőre furának tűnnek ezek a rövidítések, de semmi ördöngösség nincs bennük, pusztán az értékükre kell figyelni, ugyanis ezek a számok jelzik az adott berendezés hatékonyságát és takarékosságát. Minél nagyobb mindkét érték, annál inkább számíthatunk arra, hogy jó berendezést vásároltunk, és ez a számlánkon is meg fog mutatkozni.

A SEER érték a hűtésre, a SCOP pedig a fűtésre vonatkozik, és a megadott számok alapján sorolják be őket a más termékeknél már ismert energiahatékonysági osztályokba. Pl. a 6,1 fölötti SEER és a 4,1 feletti SCOP már A++ energiahatékonysági kategóriát jelent, de ha mindenképp A+++-os készüléket szeretnénk megvásárolni, akkor 8,5 feletti SEER értékű és 5,1 feletti SCOP értékű készüléket kell keresnünk.

Figyeljünk még, hogy R32 korszerű hűtőközeget használjon a klímánk. A Hisense klíma webshopjában további részletes információk is megismerhetők arra vonatkozóan, hogy mit nézzünk meg vásárláskor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés