Ügyfél-hitelesítés: csak később szigorítják a bankkártyák használatát

MTI

2019.09.11. 11:00

Ügyfél-hitelesítés: csak később szigorítják a bankkártyák használatát

Kitolják a határidőt.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szeptember 10-én további 12 hónap felkészülési időt engedélyezett a szolgáltatók számára az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés bevezetésére, tekintettel a fejlesztési folyamatok időigényére. Az Európai Bankhatóság június 21-én kiadott véleménye lehetőséget biztosított a nemzeti hatóságok számára, hogy egyedi felkészülési időt adjanak a pénzforgalmi szolgáltatóknak a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus e-kereskedelmi fizetéseknél az erős ügyfélhitelesítés feltételeinek kialakítására.

Az MNB megkérdezte a hazai szereplőket, és úgy találta, hogy nem készültek fel maradéktalanul arra, hogy a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus fizetéseket az új szabályok szerint lehessen lebonyolítani szeptember 14-től.

– Kiderült az is, hogy gyakorlatilag senki nem tudja alkalmazni az erős ügyfélhitelesítést önállóan, vagy ha mégis megteszi, akkor a vásárlók nem tudnak fizetni az internetes áruházakban – magyarázta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A probléma az alelnök szerint nem magyar sajátosság: az uniós pénzforgalmi szolgáltatók többsége – szakmai szervezetein keresztül – jelezte a nehézségeket az EBH-nak és halasztást kért, de uniós szinten a szeptemberi határidő meghosszabbítására jogszabályi úton már nem volt lehetőség. Ezért is született meg a vélemény, amelynek értelmében a nemzeti hatóságoknak további felkészülési időt biztosíthattak az érintetteknek.

A bankkártyával, online végzett műveletek terén eddig elegendő volt a kártyán szereplő adatokat megadni az internetes vásárlás során, ez azonban a rendszer élesítését követően már nem lesz elég. Az erős ügyfél-hitelesítés végrehajtásához három hitelesítési faktorból legalább kettőt alkalmazni kell. Ez lehet például a PIN-kód vagy a statikus jelszó, kombinálva például egy mobiltelefonra, SMS-ben érkező kóddal vagy akár valamilyen biológiai tulajdonsággal, mint az ujjlenyomat vagy a retinamintázat.
bankkártyaügyfélhitelesítés

Szóljon hozzá!

Hirdetés