Hirdetés
Hirdetés

Érkezik! A nyugdíjprémium 22 ezer forint is lehet

| 2019. 11. 11. | 13:59:00
Nem csak a nyugdíjasok kapják.
Érkezik! A nyugdíjprémium 22 ezer forint is lehet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap nyugdíjprémiumot, amelyet a novemberi ellátással együtt fizetnek ki – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Novák Katalin elmondta: a kormány 2,6 millió embernek fizet nyugdíjprémiumot, összesen 52 milliárd forint értékben.

A kormány döntése alapján idén nem csupán az öregségi nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a novemberi egyszeri juttatást, továbbá ebben az évben a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel kivételesen azok is részesülnek benne, akiknek az ellátását 2019-ben állapították meg és novemberben folyósítják. Aki bankszámlára kapja az ellátást, az ehhez már kedden hozzájut, postai kézbesítés esetén azt a novemberi ellátással párhuzamosan kézbesítik – tette hozzá. Ez már az egymást követő harmadik év, amikor nyugdíjprémiumot fizet a kormány - jelezte Novák Katalin, emlékeztetve arra, hogy a juttatás a gazdaság jó teljesítményétől függ.

Az állam akkor tud nyugdíjprémiumot fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja 3,5 százalékot, ez idén várhatóan 4,6 százalék lesz. Ezt az Európai Központi Bank előrejelzése is megerősítette – tette hozzá.

A nyugdíjprémium maximuma 22 ezer forint; ilyen magas nyugdíjprémiumot még nem fizettek az ellátásban részesülőknek. Novák Katalin rámutatott: már 80 ezer forintos nyugdíj mellett is a maximális nyugdíjprémiumra számíthatnak az érintettek.

Kitért arra is, hogy a novemberi nyugdíjjal együtt kapják meg a nyugdíjasok a nyugdíj-kiegészítést is, erre azok jogosultak, akik nyugdíját illetve ellátását 2018-ban vagy azt megelőzően állapították meg.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban felidézte: 2010-ben azt vállalta a kormány, hogy olyan nyugdíjrendszert tart fenn, amelyben a nyugdíjak értékállósága biztosított. Az inflációkövető nyugdíjrendszerben mindig az infláció várható mértékével egyezően emelik a nyugdíjakat; ha az infláció meghaladja ezt, akkor korrekciót hajtanak végre, ha viszont alatta marad, akkor természetesen nem kell semmit visszafizetniük a nyugdíjasoknak – közölte.

Hozzátette: ez garantálja a nyugdíjak értékállóságát, és azt is, hogy a nyugdíjasok nem járhatnak rosszul, bárhogyan is alakul az inflációs szám. Az idén a kormány 2,7 százalékos inflációval számolt, ehhez képest 3,4 százalék lett az infláció, ezért egy 0,7 százalékos korrekcióra volt szükség. Azok, akiknek tavaly vagy korábban állapították meg a nyugdíját, a novemberi nyugdíjuk 8,4 százalékát kapják egyszeri korrekcióként, ez átlagosan 10 ezer forint körüli összeg.

Hirdetés
Hirdetés