Perelt a Hell, ezért vissza kell hívni a Forbes januári számát

borsodihir.hu

2020.01.29. 15:35

Perelt a Hell, ezért vissza kell hívni a Forbes januári számát

Törölni kell a cégtulajdonos nevét.

Hirdetés

A Hell Energy pert indított a Forbes Magyarország ellen azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra a tulajdonosaik személyes adataik a magazin évi rendszerességgel jelentkező, 50 leggazdagabb magyart listázó cikkében, egész pontosan ne kezelje és ne hozza nyilvánosságra ezeket az adatokat – írta a Forbes egy közleményben január 29-én délután.

A Fővárosi Törvényszéken ideiglenes intézkedést kezdeményeztek, a bírósági döntés alapján a magazin januári számát a kiadónak vissza kell hívnia, amit a mai napon kezdeményezett a lapterjesztést végző Lapkernél.

A szerkesztőségnek a Forbes.hu-n megjelenő listán is törölnie kellett a Hell Energy tulajdonosának a nevét. A végzés szerint a bíróság „eltiltotta a kérelmezettet, hogy az általa kezelt, a kérelmezőkre vonatkozó személyes adatokat bármely módon nyilvánosságra hozza”. Az ideiglenes intézkedés csak egy átmeneti döntés, a pereskedés a Hell Energy tulajdonosok személyes adatainak nyilvánosságra hozatali lehetőségéről még csak most fog kezdődni a Fővárosi Törvényszéken, de ez a januári szám idő előtti visszahívását már nem érinti.

„A Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedése szélsőségesen értelmezi a személyes adatok védelmét, ha ez a jogértelmezés általánossá válik, az üzleti újságírás teljes mértékben ellehetetlenül Magyarországon. A bíróság mostani érvelése szerint minden cikknél, minden üzleti vezető neve leírása (akár nevének tárolása) előtt engedélyt kellene kérni a személyes adatok kezelésére – mondta Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője.

A GDPR szabályok ilyen szélsőséges értelmezése sérti a sajtószabadságot és lehetetlenné teszi, hogy az üzleti világról tájékozódjanak az emberek, viszont lehetővé teszi, hogy az üzleti vezetők, vállalkozók csak számukra kedves, őket jó színben feltüntető cikkekhez járuljanak hozzá - írják.
ForbesHell Energy50 leggazdagabb magyar

Szóljon hozzá!

Hirdetés