MNB: Magyarországon nagyon drága az utalás

borsodihir.hu

2020.01.09. 15:30

MNB: Magyarországon nagyon drága az utalás

A bankszövetség elkötelezett az azonnali fizetési rendszer mellett.

Hirdetés

Elkötelezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai elektronikus fizetési forgalom bővítésének támogatásában, ez ugyanis segíti a pénzforgalom költségeinek csökkentését és a rejtett gazdaság visszaszorítását. Ennek érdekében szorgalmazza a jegybank az azonnali fizetés bevezetését, és elvárja a hazai bankoktól, hogy biztosítsanak olyan lakossági számlacsomagot, amely korlátlan számú átutalást tesz lehetővé tranzakciós díjak megfizetése nélkül – írja a hirado.hu.

Nemzetközi szinten is kimagasló mértékben, évi 20–25 százalékkal bővült az elmúlt években Magyarországon a kártyás vásárlási forgalom.

A számos mögöttes tényező, mint például az érintéses technológia elterjedése mellett kulcsfontosságú volt, hogy a hazai bankok maguk is felismerték az árazás jelentőségét – áll Bartha Lajos és Varga Lóránt, a jegybank munkatársainak tanulmányában. Az ingyenes készpénzes tranzakcióknak nem lehet vetélytársa olyan elektronikus fizetési megoldás, ahol az egyes tranzakciókért külön díjat kell fizetnie az ügyfeleknek. Ezzel összhangban a bankok saját maguk döntöttek úgy, hogy a kártyahasználat fejlődését az támogatja, ha az éves díjak mellett ingyenes az egyes tranzakciók lebonyolítása. A legtöbb országban a bankok felismerték, szükségük van új fejlesztésekre, hogy a szolgáltatás színvonala emelkedjen, ezért a bankszektor összefogott, és olyan innovációs projekteket kezdeményezett, mint az azonnali fizetés bevezetése.

Kifejtették: Magyarországon nem mutatkozott szándék a piaci szereplők részéről az új, innovatív szolgáltatás bevezetésére, a bankok a már hosszú ideje a fennálló helyzetet kívánták fenntartani, ezért Magyarország nemzetközi versenyképességének megőrzése érdekében az MNB kezdeményezte az azonnali fizetés hazai bevezetését.

Az országos projekt eredményeként a banki fejlesztések mellett egy olyan központi infrastruktúra is elérhetővé válik, amely az azonnali fizetési szolgáltatás mellett rugalmasan támogatja a jövőbeli pénzforgalmi innovációt is. Így márciustól az átutalások mindössze néhány másodperc alatt megtörténnek, és egyszerűen, néhány gombnyomással, akár mobileszközről is elindíthatók lesznek. Ez pedig azt is jelenti, hogy semmilyen fizetési helyzetben nem lesz akadálya az átutalásnak: akár személyek közötti pénzküldésnél, akár számlafizetéskor vagy kiskereskedelmi vásárláskor használható lesz.

Márciustól bár technikailag elérhetővé válik az új szolgáltatás, de a fogyasztók szempontjából nem lesz versenyképes a készpénzes és kártyás fizetésekkel szemben, amennyiben marad a jelenlegi árazás.
azonnali fizetési rendszerátutalás

Szóljon hozzá!

Hirdetés