Rendezhető az építőipar legkínzóbb problémája?

Borsodihir.hu

2020.05.21. 14:30

Rendezhető az építőipar legkínzóbb problémája?
Mennyien térnek vissza külföldre? (Fotó: Freepik)

Az egyik ipari szereplő megadta a szerinte helyes képletet.

A külföldről hazaérkezett építőipari szakemberek közel 20 százaléka biztosan Magyarországon maradna a járvány után; nagyobb részük fizikai munkavállaló, villanyszerelő, hegesztő, lakatos, a számukat mintegy 5 ezerre becsülik az ágazaton belül – közölte a hazai építőipar egyik legjelentősebb szereplőjének számító KÉSZ Csoport.

Szerintük ezek a hazaérkezett szakemberek részben megoldhatják az építőiparra jellemző, évek óta tartó munkaerőhiányt. Ahhoz viszont, hogy itthon és ebben az ágazatban maradjanak, négy pontból álló feltételrendszernek kell megfelelniük az iparági szereplőknek.

Mint írják, ennek az 5 ezer embernek több mint 90 százaléka fizikai munkaerő, a legtöbben hegesztőként (22 százalék) lakatosként (19 százalék), és villanyszerelőként (16 százalék) helyezkednének el, de a szellemi munkaerő is számottevő (döntően építésvezetők, technikusok, gyártáselőkészítők).
A vállalat szerint egységes feltételrendszerre van szükség a megtartásuk érdekében, ezek pedig a következők: 

  1. Nemzetközileg is versenyképes bér a hatékonyság javításával – a legtapasztaltabb szakemberek esetében akár a külföldi bérek 70 százaléka;
  2. Kifogástalan és biztonságos munkavédelmi körülmények – nem csak pandémia idején;
  3. Tiszta, bejelentett foglalkoztatás az iparágban – mindig, mindenkinek;
  4. Béren kívüli juttatások (műszakpótlék, teljesítmény arányos premizálás, cafeteria, kedvezményes étkeztetés, élet- és balesetbiztosítás stb.).
Közel ezer külföldről hazaérkezett építőipari szakember jelentkezett a KÉSZ Csoport „Maradj itthon” kampányának köszönhetően, így a becsült összes most hazajött iparági munkavállaló 20 százalékát biztosan sikerülhet itthon tartani a járvány után.
Magyarországépítőipar

Szóljon hozzá!

Hirdetés