Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök bejelentése megakasztotta a minimálbér-tárgyalásokat

| 2022. 12. 03. | 19:06:00
Pedig már majdnem megállapodtak a felek.
A miniszterelnök bejelentése megakasztotta a minimálbér-tárgyalásokat
Hirdetés
Hirdetés

Alapjaiban rengette meg a jövő évi minimálbérekről szóló tárgyalásokat Orbán Viktor néhány nappal ezelőtti mondatai – írja a Portfolió. A kormányfő szerint ugyanis nem lehet kigazdálkodni járulékcsökkentést, amihez viszont a cégvezetők ragaszkodnának.

Orbán Viktor a KAVOSZ rendezvényén azt mondta, hogy „már a falnál vagyunk, és nem tudjuk csökkenteni a járulékokat, nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést”.

A bejelentés kapcsán Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének a Portfóliónak december 3-án azt mondta, újra le kell ülniük a szakszervezetekkel tárgyalni, mert a megállapodás közelében voltak a minimálbér-emeléssel kapcsolatban, ami közelítette volna a várható infláció mértékét. – Nagyjából annak felelt volna meg a béremelés mértéke. A munkáltatók részéről azonban ennek az volt a feltétele, hogy 2-3 százalékponttal csökkentse a kormány a munkáltatói járulékot, ahogy az előző években is tette – mondta.

Így 15 százalék körüli emelésre volt esély, ami azonban most elúszott.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök kijelentése tovább fogja nehezíteni a minimálbértárgyalásokat, amelyek amúgy sem mutatkoztak könnyűnek. – A kimagasló infláció miatt hatalmas az elvárás a munkavállalók részéről. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szembesítette a partnereket a reálveszteség elkerüléséhez szükséges minimálbéremelési mértékkel, ami 26 százalékos kellene, hogy legyen jövőre – mondta, hozzátéve, a munkáltatói oldal pusztítónak nevezte ezt az értéket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés