Hirdetés
Hirdetés

Bővül az apasági szabadság időtartama

| 2022. 12. 13. | 15:56:00
Több ponton is változik a Munka törvénykönyve.
Bővül az apasági szabadság időtartama
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2023 januárjától jelentősen változik a Munka Törvénykönyve; bevezetik a szülői szabadságot és az apasági szabadságot is meghosszabbítják az EU-s irányelvek mentén – hívja fel a figyelmet a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Work Force.

Az új szabályok szerint a szülőknek gyermekük 4 éves koráig a munkáltató köteles biztosítani a részmunkaidő lehetőségét, amennyiben ezt a munkavállalók igénylik. Emellett a gyermek nyolcéves koráig kérhetik majd a munkavégzési hely, valamint a munkarend módosítását, továbbá távmunkát is igényelhetnek a szülők, amit csak kellő indoklással utasíthat el a foglalkoztató.  

A benyújtott javaslatok között szerepel továbbá, hogy az EU-s irányelveknek megfelelően 10 napra bővítik az apasági szabadság időtartamát, amit a születés időpontjától vagy örökbefogadás véglegesítésétől számított második hónap végéig vehetnek majd ki az apukák. Az apasági szabadság első öt napjára távolléti díj, a második öt napjára a távolléti díj 40 százaléka illet meg az apát. Fontos, hogy az első öt napra járó távolléti díj teljes költsége  visszaigényelhető, míg a második öt nap költsége a munkáltatót terheli. Ezen túl minden munkavállalót 44 munkanap szülői szabadság illet majd meg a gyermeke hároméves koráig. A szülői szabadságra a távolléti díj 10 százaléka jár.

Bizonyos esetekben megtagadhatják

Jelentősen bővül a munkáltató munkaviszonnyal kapcsolatos írásbeli kötelessége januártól. Így többek közt a beosztással és munkarenddel kapcsolatos információkról, a munkáltató képzési politikájáról, a munkabérről való elszámolás módjáról, a kifizetés gyakoriságáról, a szabadságnapok számáról, a munkaviszony megszüntetésének módjáról és az egyéb juttatásokról is a munkaviszony kezdetétől számított 7 napon belül kell írásban tájékoztatni a munkavállalókat.

Szigorodnak a munkaidő-beosztásra vonatkozó előírások is, melynek értelmében egyenlőtlen munkaidő-beosztásra a többműszakos, a megszakítás nélküli, valamint az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatottak esetében lesz lehetőség. A hét napra előre közölt munkaidő-beosztást a munkáltató előre nem látható váratlan körülmény esetén legalább négy nappal korábban módosíthatja, ettől eltérni kizárólag kollektív szerződés rendelkezése esetén is csak 48 órával a munkaidő kezdete előtt lehet.

Hirdetés
Hirdetés