Hirdetés
Hirdetés

Az ózdiak nagy feltűnést keltettek Genfben

| 2018. 09. 12. | 11:16:00
A huszárok díszőrséget álltak Sissi szobránál.
Az ózdiak nagy feltűnést keltettek Genfben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Ózdi Huszárbandérium adott díszőrséget azon az megemlékezéssorozaton, melyet Erzsébet királynő halálának 120. évfordulóján rendeztek Genfben. A magyar huszárok Vitkó Egon huszárkapitány vezetésével már nem először vettek részt a programon, amelyet abban a városban rendeznek, ahol Sissi 61 évesen egy olasz anarchista áldozata lett – olvasható az ozd.hu szeptember 11-i bejegyzésében.

Különleges utasokkal indult szeptember 8-án és 9-én is egy hajó, akik Ausztria császárnéjának, Magyarország királynéjának, Erzsébetnek a korát idézték.

Egyedi volt a hajón jelenlévők köre abból a szempontból is, hogy néhány ózdi huszár is a fedélzeten tartózkodott, akik Genfben már nem először jártak.

Az Ózdi Huszárbandérium genfi sétáit követve a városi televízió stábja is azt tapasztalta, kicsi vagy nagy egyaránt rácsodálkozott a huszárokra, aki végig a repülőn, s a teljes svájci út alatt ebben az öltözékben mutatkoztak.

„Nem is olyan régen tudatosult bennünk, hogy tulajdonképpen nem ózdi huszárok vagyunk, hanem a magyar katonai haderő szimbólumai, nemzeti díszegységként a magyar kormány szolgálatában, bárhol is vagyunk, Genfben, Bernben, Luganóban vagy éppen Milánóban” - nyilatkozta Vitkó Egon, az Ózdi Huszárbandérium huszárkapitánya.

A Hotel Beau Rivage az a luxusszálloda, ahol elhunyt a magyar királynő. A szálloda ma is magántulajdonban van, de 120 éve a történelemkönyvekbe is beírta a nevét. Sissi barátnőjéhez Rotschild bárónéhez igyekezett, de mielőtt felszállt volna a hajóra egy olasz anarchista egy hegyesre élezett reszelővel szívtájékon szúrta.

A Hotel Beau Rivage mai tulajdonosának nagymamája volt az, akinek a karjaiban a királyné meghalt.

20 évvel ezelőtt a genfi magyar közösség és a szálloda egy szobrot állíttatott a királynő emlékére. 5 éve pedig Magyarország svájci nagykövetsége, a Habsburg család és a hagyományőrzők is csatlakoztak a megemlékezéshez.

Hirdetés
Hirdetés