Hirdetés
Hirdetés

Börtönben marad az olaszliszkai lincselés egyik elkövetője

| 2018. 09. 12. | 16:40:00
A bíró elutasította keresetét.
Börtönben marad az olaszliszkai lincselés egyik elkövetője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem bocsátották feltételesen szabadlábra az „olaszliszkai ügy” harmadrendű vádlottját. A Balassagyarmati Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró döntését, így a férfi, akit 2009-ben 15 év fegyházbüntetésre ítéltek, kifogástalan magaviselete ellenére is börtönben marad – olvasható a törvényszék közleményében.

A bíró indoklásában azt írta, azért utasítja el a rab feltételes szabadon engedését, mert

a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodást kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra, hanem tovább tölti a büntetését.

Ebben a körben a büntetés-végrehajtási bíró a társadalom további védelmét fontosabb érdeknek találta, mint az elítélt szabadlábon történő reintegrációját. Az elítélt szabadulásra történő felkészítése így továbbra is a büntetés-végrehajtási intézet falai között folytatódik.

A másodfokú bíróság szerint a szabadon bocsátás nem alanyi jog, hanem csak egy lehetőség, amelyhez a kifogástalan viselkedés mellett az is szükséges, hogy a bíróság biztos legyen abban: az elkövető készen áll törvénytisztelő módon élni.

Mivel az elítélt része volt annak a csoportnak, amelyik az áldozatot kirángatta az autójából, és részt vett Szögi Lajos agyonverésében is, nem biztos, hogy a továbbiakban nem jelent veszélyt a társadalomra.

2006. október 15-én Szögi Lajos öt és tizennégy éves lányaival autózott keresztül Olaszliszkán. Az autó elé hirtelen kiugrott egy 11 éves kislány, aki átszaladt az úton, majd az út menti árokba esett. A férfi megállt, hogy segítsen a gyereknek, de ebben a pillanatban felbukkant a gyerek családja, akik kirángatták a férfit autójából, és gyermekei szeme láttára agyonverték.

Hirdetés
Hirdetés