Hirdetés
Hirdetés

Hamis tanúzásban segédkezett a miskolci ügyvéd

| 2018. 09. 21. | 10:47:00
A sértett buktatta le.
Hamis tanúzásban segédkezett a miskolci ügyvéd
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két évre eltiltották az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a miskolci jogászt, akit hamis tanúzás miatt bűnösnek talált a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa szeptember 19-én – olvasható a közleményben.

A megállapított tényállás szerint 2015-ben másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottak rábeszélték a sértettet, hogy egyik ismerősük ellen egy büntetőeljárásban hamis tanúvallomást tegyen.

A hamis vallomásról az ügyvéd foglalkozású elsőrendű vádlott is tudott, azt maga foglalta írásba.

Egy másik, szintén az ügyvéd által készített okiratban a vádlottak vállalták, amennyiben a sértettet a hamis feljelentés miatt elítélik, helyette a pénzbüntetést kifizetik. A sértett a vádlottak nyomására meghatalmazást is adott az ügyvédnek, hogy képviseletét a nyomozóhatóság előtt ellássa.

Az ügyvéd a hamis iratokat a rendőrkapitányságon benyújtotta, azonban a sértett a papírok valótlan voltát feltárta a hatóság előtt. 

A Miskolci Járásbíróság az ügyvéd foglalkozású elsőrendű vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától. A további vádlottakat szabadságvesztésre és közérdekű munka büntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek. 

A másodfokú bíróság az ítélet szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a Miskolci Járásbíróság helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét, a kiszabott büntetések is helytállóak, ezért azokon a törvényszék nem változtatott. Megállapították, az ügyvéd a hivatását felhasználva követte el a bűncselekményt, ezért vele szemben indokolt volt a foglalkozástól eltiltás alkalmazása. Az ügyvéd az ítélet jogerőre emelkedését követő két évig, az eltiltás ideje alatt a foglalkozását nem gyakorolhatja.

Hirdetés
Hirdetés