Hirdetés

Zsarolás és verés Borsodban – nem mennek börtönbe a tettesek

borsodihir.hu

2018.11.07. 12:14

Zsarolás és verés Borsodban – nem mennek börtönbe a tettesek
A kép illusztráció.

Nem kötöttek szerződést.

Hirdetés

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa november 6-án jogerős döntést hozott annak a két férfinak az ügyében, akik erőszakkal próbálták behajtani egy ház vételárát az idős sértettől úgy, hogy valójában tulajdonosai sem voltak annak.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2015 januárjában szívességből használt egy házaspár tulajdonában álló családi házat. Amikor megtudta, hogy a 73 éves idős sértett házat szeretne vásárolni, felkereste, és valótlanul azt állította, hogy az ingatlan az ő tulajdonában áll, majd felajánlotta megvételre.

A felek írásban nem kötöttek szerződést, csak szóban állapodtak meg, miszerint az elsőrendű vádlott 450 ezer forintért eladja a házat, a vételárat a vevőnek pedig havi húszezer forintos részletekben kell megfizetnie.

A vevő beköltözött az ingatlanba, majd 16 hónapon keresztül fizette a havi törlesztő részleteket. A ház tulajdonosai 2016. májusban szereztek tudomást a fenti ügyletről, ezért tájékoztatták a vevőt a valós helyzetről. Ezt követően a sértett találkozott az elsőrendű vádlottal, és közölte, több pénzt nem hajlandó fizetni. Ekkor az elsőrendű vádlott és a vele lévő másodrendű vádlott ütlegelni kezdték, miközben az elsőrendű terhelt azt ismételte, hogy „lesz pénz, vagy kipakollak a házból”. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A bíróság a vádlottakat zsarolás bűntettének kísérlete és testi sértés vétsége miatt szabadságvesztésre, az elsőrendű vádlottat 1 év 10 hónap, amásodrendű vádlottat 1 év 5 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőrendű vádlott bűnösségét a fentieken túl csalás vétségében is megállapította. Az ítélet ellen a vádlottak és a védőik enyhítésért, míg az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A másodfokú bíróság az Ózdi Járásbíróság ítéletében feltárt tényállással egyetértett. Szóbeli indokolásában a törvényszék kifejtette, a vádlottak a felsorolt bűncselekményeket elkövették, azonban a bűnösségüket szűkebb körben állapította meg, ugyanis a testi sértés vétsége beolvad a zsarolás bűntettének kísérletébe.

A másodfokú bíróság a fenti indokra, valamint arra tekintettel, hogy a vádlottak egészségi állapota időközben megromlott, a két férfi büntetését enyhítette: a kiszabott börtönbüntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.
Borsodverés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés