Hirdetés
Hirdetés

Mezőkövesdi rendőrökre támadtak – évekre rács mögé kerülnek

| 2018. 11. 26. | 15:32:00
Az ítélet jogerős.
Mezőkövesdi rendőrökre támadtak – évekre rács mögé kerülnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék november 26-án helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik tavaly ősszel megtámadták a velük szemben szabályosan intézkedő rendőröket.

Az elsőfokú bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt az elsőrendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, a másodrendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat 2 év, a negyedrendű vádlottat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte. A büntetés végrehajtását a harmad- és a negyedrendű vádlottak esetében felfüggesztette.

Az ítéletet a harmad- és a negyedrendű vádlott tudomásul vette, az ügyészség a büntetés súlyosításáért, míg az elsőrendű és a másodrendű vádlottak – védőikkel együtt – felmentés érdekében fellebbeztek.

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint 2017 novemberében, Mezőkövesden, az esti órákban két rendőr intézkedett az ittas állapotban lévő másodrendű vádlottal szemben. Az intézkedés közben a másodrendű vádlott és testvérei - a szintén ittas állapotban lévő - elsőrendű és harmadrendű vádlottak az intézkedő rendőröket trágár módon szidalmazni kezdték, kiabáltak velük, próbálták megütni, ruhájuknál fogva rángatni őket. A rendőrök ekkor könnygázszóró sprayt alkalmaztak, amellyel átmenetileg sikerült megfékezni az erőszakos vádlottakat. Időközben megérkezett az elsőrendű vádlott élettársa, a negyedrendű vádlott, aki maga is akadályozta a rendőrök intézkedését, miközben a lánya mobiltelefonnal rögzítette az eseményeket. Végül a rendőrök testi kényszer alkalmazásával vetettek véget az eseményeknek.

A megtámadott rendőrök hivatalos személyek, akik eljárásuk során jogi védelemben részesülnek, az ellenük intézett támadás bűncselekmény, mely akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A másodfokú bíróság kifejtette, az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás helyes és a járásbíróság által kiszabott büntetés arányban áll az elkövetett bűncselekménnyel, ezért az elsőfokú bíróság ítéletével kiszabott büntetést helybenhagyta. Az első- és a másodrendű vádlottak jogerős büntetése a rendőrökkel szembeni támadás miatt 4 év letöltendő szabadságvesztés.

Hirdetés
Hirdetés