Hirdetés
Hirdetés

Országos elismerés ózdiaknak

| 2018. 11. 27. | 20:10:00
A város történelmét kutatják.
Országos elismerés ózdiaknak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országos, illetve megyei elismerésben részesültek Ózd honismereti kutatói. A 45. Istvánffy Gyula Megyei Honismereti Gyűjtőpályázaton nyolcan kaptak dicsérő oklevelet, ifjabb Vass Tibor helytörténész és Oláh Zsolt Béla, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője az Országos Honismereti Szövetség elismerésében is részesültek - írja az Ózd.hu

Istvánffy Gyula néprajzkutató 1853-ban született, élete során tanulmányozta a környékbeli, illetve a palóc népszokásokat. A róla elnevezett honismereti gyűjtőpályázat eredményhirdetését a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban tartották meg. Díjazták a pályázat legkiemelkedőbb alkotásait, nyolc ózdi pályamunka is elismerést kapott.

A megmérettetés célja, hogy a résztvevők a borsodi és gömöri régió történeti emlékeit gyűjtsék össze.

„Az idén harmincegy pályamunka került be a bíráló bizottság elé. Ebből majdnem az egyharmada, tizenegy ózdi pályázat volt” - mondta Csorba Lajos, művelődésszervező, kulturális menedzser (Ózdi Művelődési Intézmények).

Ifjabb Vass Tibor helytörténészt és Oláh Zsoltot, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetőjét pedig a Honismereti Szövetség grémiuma külön is elismerte.

„Nagyon jó érzés és meglepetés is volt. Elsősorban az Ózdi Muzeális Gyűjteménynek és csapatának szólt, hiszen mi már nagyon régóta folyamatosan támogatjuk a helytörténeti kiadványokat, illetve a helytörténeti gyűjteményeinkben lehet kutatni. Most mondhatom, hogy tizennégy éve elég sok helytörténeti kiadvány szerkesztésében és a munkálatokban tudtam részt venni. Talán ennek köszönhető”

- fogalmazott Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője.

Ifj. Vass Tibor sport témájú munkáiért kapott elismerést. A helytörténész kiemelkedő eredményével édesapja nyomdokaiba lépett.

„Férfiasan ezt nem szabadna mondani, de egy csepp könny azért kicsordult. Édesapám után tíz évvel én is megkaptam ezt az Istvánffy-díjat, most egy országos elismerő oklevéllel. Erre nehéz szavakat találni” -

nyilatkozta ifj. Vass Tibor, helytörténész.

A megyei versengésben elismerést kapott még Bokor Sándor, Kurucz János, Kovács László, Talián Zoltán, Juhász Béla és Török-Búzás Péter, illetve Benyhe László és Farkas Éva is.

Hirdetés
Hirdetés