Hirdetés

Együtt nézik a miskolci és szlovákiai orvosok a CT-leleteket

borsodihir.hu

2019.01.26. 13:09

Együtt nézik a miskolci és szlovákiai orvosok a CT-leleteket

280 ezer eurós fejlesztés a megyei kórházban.

Hirdetés

Hirdetés

Határon átnyúló szakmai együttműködés keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, valamint a szlovákiai Királyhelmeci Városi Kórház 430 ezer eurót fordíthatott a teleradiológia fejlesztésére. A program a résztvevők szoros orvosszakmai és informatikai együttműködésén alapult. A pályázat megvalósításával a két kórház közötti tudásmegosztására, emellett a tudományos kapcsolatának kialakítására nyílik lehetőség.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban történt fejlesztések összege több mint 280 ezer euró.

A fejlesztés részeként Miskolcon a már meglévő PACS (Picture Archiving and Communication System) rendszer fejlesztéséhez, míg Királyhelemcen a PACS rendszer bevezetéséhez szükséges informatikai hardver-, valamint szoftverelemeket szereztek be. A PACS egy olyan technológia, amely képes kezelni, archiválni, megjeleníteni és megosztani a képi dokumentációt, például a röntgen, a mágneses rezonancia és a CT képeket.

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hangsúlyozta: Északkelet-Magyarország legnagyobb egészségügyi szolgáltatójaként kiemelt fontosságú a radiológiai ellátás működése, mivel mind a sebészeti szakmák, mind a daganatos betegek ellátásának területén ennek diagnosztikai eredménye határozza meg a páciens további ellátását.

A Sugárterápiás Centrumban üzembeállítandó CT szimulátor beszerzése lehetőséget teremt ahhoz, hogy az országban egyedülállóként ez kettős funkciót töltsön be, egyszerre segítse a sugárterápiás tervezés folyamatát és diagnosztikai üzemmódban is alkalmazható legyen.

Tóth István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese kifejtette: ezzel a technikával a képleletezés a világon bárhol lehetséges. A királyhelmeci munkatársak ennek a projektnek a részeként szerezték be a megfelelő hardver, szoftver eszközöket, a Borsod megyei kollégák pedig részt vettek ennek a műveletnek, munkának a kiépítésében.

Klára Hencelová, a Királyhelmeci Városi Kórház igazgatója elmondta: 2016-ban indult a határon átívelő kezdeményezés. A királyhelmeci egészségügyi intézmény egy 60 ezres körzetű kórház, csaknem 140 ággyal. Eddig nem rendelkeztek számítógépes tomográffal, 55 év után ez az első ilyen készülék. Az internetes „lelet-utaztatással“ pedig lehetőség van az eredmények közvetlen – magas szintű – kiértékelésére, valamint tapasztalatcserére.

Kostyál László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Képalkotó Diagnosztikai Centrumának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta: a szlovák részről nagyobb beruházást jelentett a projekt, „ugyanis ők egy új gépet, egy teljesen új technikát kaptak“, a Borsod megyei egészségügyi intézményben a már meglévő technikának a modernizálása és a felgyorsítása volt a cél, ennek részeként készült 13 új leletező állomás az osztályra.

– A fejlesztésnek köszönhetően a képek azonnal megtekinthetők. Nagyon fontos lenne, hogy a szlovák munkatársak Miskolcon is gyakorlatot, tudásanyagot szerezzenek, hiszen a megyei kórházban naponta mintegy 130 CT vizsgálat történik, ott pedig 10-15. Eddig mintegy 60-80 leletanyag érkezett Királyhelmecről, itt nem is a  mennyiség, hanem a képek minősége, felbontása volt a fontos, hogy kiváló, tökéletesen kiértékelhető legyen valamennyi – tette hozzá.

Szóljon hozzá!

Hirdetés