Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit csinált ez a százezer ember Miskolcon?

| 2019. 01. 05. | 12:17:00
Látványosság akadt bőven.
Mit csinált ez a százezer ember Miskolcon?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fennállásának 35. évfordulóját 2018-ban ünneplő Miskolci Állatkert és Kultúrpark az utóbbi évtized legsikeresebb évét zárta, hiszen több, mint százezer látogató kereste fel az állatkertet és nézte meg az itt élő állatokat. A sikeres évhez nagy mértékben hozzájárult a változatos programkínálat is, mint például a különleges, sötétedés utáni rendezvények,  az Állatkertek Éjszakája vagy a Halloween-est, amelyek tavaly rekordszámú látogatót vonzottak.

A Miskolci Állatkert működése során különösen fontos szempont, hogy az ide látogatók minél több információval térjenek haza. Oktatási, szemléletformálási tevékenységük során, a zoopedagógiai foglalkozásokon több, mint háromezer, többségében óvodás és általános iskolás vett részt. A nyári napközis tábort hagyományosan a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közösen szervezték, amelyen 2018-ban 300 gyermek ismerkedett meg az állatkert lakóival.

Természetesen egy állatkertben a legfontosabbak maguk az állatok, így róluk is érdemes egy összegzést adni.

A Miskolci Állatkertben 2018-ban 90 új állategyed jött a világra,

köztük olyan fajok példányai, amelyek szaporulata az elmúlt években megszokottá vált, így egyebek mellett a gyűrűsfarkú makik, a David-szarvasok, az észak-amerikai kúszósülök, a kétpúpú tevék, a lámák és a Bennett-kenguruk. A szaporulatok közül azonban ki kell emelni néhány fajt, hiszen Miskolcon a huszármajmoknak és a fehérpamacsos selyemmajmoknak több, mint egy évtized után született újra utódja, míg a rénszarvasok az állatkert történetében első alkalommal szaporodtak. Az elmúlt évtől Miskolcon látható új állatfajok közül említésre méltó a vöröscsőrű kitta, valamint a vad tengerimalacok. A szaporulatok, az újonnan érkezett vagy a más állattartóhelyekre távozott egyedek révén az állatkert állománya 2018 végén 120 állatfaj mintegy 700 egyedét foglalta magába. Ennek a 700 állatnak az étvágya is jelentős.

Étvágy, számokban

A Miskolci Állatkert lakói mintegy 80 különböző takarmányféleséget fogyasztanak a szénától a gyümölcsökön és zöldségeken át a húsokig, köztük olyan speciális takarmányt is, mint a búzacsíra, a tökmagolaj vagy az erdei fenyő. Húsból összesen 10 tonnát meghaladó mennyiség, zöldségből és gyümölcsből több, mint 50 tonna, tojásból 6000 darab, míg szemestakarmányból mintegy 6 tonna fogyott a tavalyi évben.

Az állatkert munkájához a látogatók is hozzájárultak, hiszen jelképes örökbefogadásuk révén támogatást biztosítottak az intézmény működéséhez. Az elmúlt évben mintegy 60 alkalommal váltak az érdeklődők az állatkerti állatok pótszülőivé.

Hirdetés
Hirdetés