Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kazincbarcika stabil lábakon áll

| 2019. 02. 22. | 20:57:00
Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a közfoglalkoztatási programban dolgozókkal.
Kazincbarcika stabil lábakon áll
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Február 14-én, közel háromórás testületi ülésen tárgyalta Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei költségvetést. A több mint 120 oldalas, részletes testületi anyagban egyértelműen látszik, hogy a megközelítőleg 2,6 milliárd forintos kormányzati elvonások ellenére stabil lábakon áll a város – írja a kolorline.

– A 2019-es költségvetés összeállításánál a legfontosabb feladat az volt, hogy a kötelező alapfeladatokat a város biztonságosan el tudja látni. Ehhez stabil pénzügyi háttér szükséges, melyre a korábbi évek felelős és feszes gazdálkodása lehetőséget ad számunkra. Ezen túlmenően a korábbi időszakban említett beruházások megvalósítása is elindulhat. A Fő tér rekonstrukció második üteme és a Dísz tér kialakítása mellett tovább folytatódik a város közterületeinek fejlesztése: járdák, utak, játszóterek felújítása, a közvilágítás bővítése vagy épp a kornak megfelelő színvonalú térfigyelő kamerarendszer kiépítése – foglalta össze Szitka Péter polgármester a fő irányokat.

A Belügyminisztérium tájékoztatása alapján a közfoglalkoztatási program megszűnik Kazincbarcikán.

Amennyiben ez megtörténik, az azt jelenti, hogy több mint 860 ember kerül utcára, nemcsak a polgármesteri hivatal vagy a Barcika Park Kft., hanem az oktatási intézmények, a kórház, a rendőrség és további intézmények dolgozói. A városvezetés a BM tájékoztatást követően még januárban azonnal felvette a kapcsolatot a Járási Hivatal vezetőjével és Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel megoldást keresve a program megszüntetése kapcsán felmerülő problémákra. A február 14-i testületi ülés időpontjáig válasz nem érkezett, az ülésen a Fidesz frakció nevében Knopp Richárd tett ígéretet arra, hogy a válaszadás megtörténik a közeljövőben, és erre valamiféle megoldás születik.

– Mi arra készülünk, hogy azt a költségvetési sort, amely részünkről, mint önkormányzati hozzájárulás a közfoglalkoztatási programot fedezi, mintegy közel 120 millió forintot, biztosítjuk és várjuk, hogy mi lesz az állami hozzáállás – nyilatkozta Szitka Péter

– Számomra elszomorító és felháborító, hogy az állam ebben az évben 1,2 milliárd forint szolidaritási adó és 420 millió forint támogatási elvonás mellett a teljes közfoglalkoztatási program megszüntetésével közel 1 milliárd forint bértámogatást megvon a várostól, annak ellenére, hogy az önkormányzat feszes és fegyelmezett gazdálkodást folytat – mondta Molnár Zoltán képviselő.

Hirdetés
Hirdetés