Hirdetés
Hirdetés

Üde színfoltok jelennek meg Kazincbarcika utcáin

| 2019. 02. 26. | 15:59:00
Kreatív és színvonalas koncepciókkal készültek a mérnökök.
Üde színfoltok jelennek meg Kazincbarcika utcáin
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt hét végén kihirdették a Kazincbarcika városa által tavaly meghirdetett zárt körű építészeti tervpályázat nyerteseit. A győztes terv végül a Kazincbarcika, A szobrok városa koncepció lett, második helyezettként pedig szintén megvalósításra érdemesnek találta a zsűri a Kazincbarcika, a Városi Színkombinát nevű ötletet is – írja a kolorline.hu. A novemberben meghirdetett pályázaton az ÉME Mesteriskola XXV. ciklusának hallgatói, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara 35. életévét be nem töltött építészei vehettek részt.

A szervezők olyan koncepciókat vártak a fiatal mérnököktől, melyek a „színes város” koncepcióval összhangban, építészeti módszerekkel rajzolják újra Kazincbarcika település képét.

Mint azt Juhász-Nagy Balázs, Kazincbarcika Város főépítésze a február 22-én, Városházán tartott nyilvános eredményhirdetés során elmondta, mind a hat beérkezett terv igen színvonalas alkotásnak bizonyult, ugyanakkor dönteniük kellett, így végül első és második helyezettet is választott a zsűri. Az összes beadott pályaműben voltak megvalósítható és megfontolandó ötletek, így minden résztvevőt emléklappal jutalmaztak.

A szakmai vitát követően végül a győztes pályamű a Kalmár László, Lévai Tamás, Bódi Gergely és Karolvecz Tamás által benyújtott „A szobrok városa” című terv lett. Mint azt az alkotók elmondták, a pályázatra való felkészülés során derült ki számukra, hogy Kazincbarcikán a legnagyobb az országban az egy főre eső köztéri szobrok száma. Innen jött az ötlet, hogy egyfajta „public art” megközelítést alkalmazva, a téli időszakra egy közösségi alkotás keretén belül védőbúrákkal fednék be a város köztéri szobrait, melyek egyfajta kortárs művészeti alkotásként üde színfoltot jelenthet a város kulturális életében is.

A Városi Színkombinát koncepciót kidolgozó csapat 

A második helyezett pályázat a Városi színkombinát című munka lett, melynek lényege, hogy az egyes városrészeken eltérő színeket használva színeznék újra a használaton kívüli, felújításra váró épületeket, a városlakókkal közösen egyben új funkciót is találva azoknak. A futópályák és köztéri elemek azonos színre festése pedig összhangban van a kazincbarcikaiak által már megszokott „Kolor City” branddel, új szintre emelve a Színes Város koncepcióját.

A zsűri szerint, mint gondolatébresztő, legtöbb kifutást önmagában hordozó koncepció, a Városi Színkombinát legtöbb elképzelése a városlakók közvetlen bevonásával is megvalósítható.

Három kazincbarcikai fiatal építész, külön erre a tervpályázatra állt össze és készült egy szimbolikus pontszerű építmény terveivel. A Móricz József, Orlickzki Gábor és Vékony Gábor helyben alkotó építészek által megálmodott, Kazincbarcika kapuja néven beadott pályázatban Kazincbarcika indusztriális jellegét hangsúlyozva, a szocreál városrész központjába tervezett egy hatalmas homokórát. A szimbolikusan évente egyszeri közösségi aktusként megforgatott építmény végül nem nyert, de a zsűri értékelése szerint egy nagyon is fontos eleme, hogy felhívja a figyelmet arra az „újonnan keletkezett” térre, ahová a kaput szánták.

Hirdetés
Hirdetés