Hirdetés
Hirdetés

131 millióból szépül Szerencs belvárosa

| 2019. 03. 18. | 14:14:00
Kondiparkot és játszóteret is kialakítanak.
131 millióból szépül Szerencs belvárosa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Inarhi Building Kft. nyerte azokat a szerencsi pályázatokat, melynek során felújítják a Rákóczi vár melletti parkolókat, valamint kialakítják a Várkert közösségi tereit – derül ki a március 18-i Közbeszerzési Értesítőből.

Az önkormányzat a település belterületén, a Rákóczi Ferenc utcán a meglévő kiszolgáló út, illetve a parkoló rekonstrukcióját rendelte meg 20,8 millió forint értékben, mely egy közforgalom elől elzárt magánút, kapuval szabályozva. Itt alakítanak ki 25 beállásos parkolóhelyet. Az aszfaltozott, akadálymentes parkoló kiépítését követően közlekedési táblákat helyeznek ki, illetve felfestik az útburkolati jeleket.

Rekreációs park és várkerti játszótér

A Rákóczi vár parkjának nyugati részén játszóteret és kondiparkot építenek ki 110,5 millió forintból, mely terület a vár közelsége és a városközpont elhelyezkedése miatt igen közkedvelt; a várba látogató turisták mellett a városban lakók is intenzíven használják, látogatják a parkot. A közlekedési lehetőségek kiválóak, a park megközelítése bárki számára könnyen megoldható, a vár mellett számos közintézmény megtalálható. A tervezési terület két részre oszlik: a nagyobb területen játszótér, míg a kisebb részen egy kültéri kondiparkot alakítanak ki. A játszótér eszközeinek kiválasztásakor az volt a cél, minél több korosztály használhassa. Új padok kihelyezésével a szülők, illetve az idősebb korosztály számára biztosítják a terület kényelmes használatát. A kondipark kisebb területe főként a rekreáció és az egészségmegőrzés tere lesz. A berendezések úgy lettek összeállítva, hogy lehetőleg a test minden pontját meg lehessen mozgatni. Az alkalmazott növénycsoportok tompítják a meglévő zöldfelület és a tervezett burkolat közti kontrasztot, a terek épített formája ezáltal könnyebben bele simul a környező ligetes növényállományú parkba. A tervezési terület Szerencs délkeleti részén fekszik, a „kis park” a Rákóczi és Magyar utcák között, a „rekreációs park” a Magyar u. 12. szám alatt helyezkedik el, mely a Szerencs-patak irányába nyúlik el. A területek jelenleg gondozatlanok, a Rákóczi utcai ingatlanon egy használaton kívüli trafóállomás maradványai találhatók. Mindkét területre jellemző a gondozatlanság. A Rákóczi utcai ingatlanon egy valamikor szebb napokat látott trafóállomás maradványai lelhetők fel, míg a Magyar utcai ingatlanon gondozatlan cserjés, bozótos, kevés értékkel bíró növényzet található.

Az önkormányzat a kivitelezővel szemben megfogalmazta, hogy a település és a vár szellemiségéhez igazodva kell kialakítani az új zöldfelületeket, a tájkarakter megőrzése fontos szempont.

A Rákóczi utcai kert egy teljes egységből áll, szorosan kapcsolódva a szomszédos Turisztikai Központhoz. Elsődleges célja a reprezentáció, az ide látogató vendégek fogadása. A két leendő zöldfelületi rész egy-egy nagy egységből áll, melyet a Magyar utca választ el egymástól, de mégis szerves egységet képeznek. A nagyobb területtel rendelkező Magyar utcai ingatlan több részre tagolható, így több feladat ellátását fogja szolgálni. Az ingatlan első, keskeny részének feladata a reprezentáció. Ezt követően a kiszélesedő ingatlan négy nagyobb egységre tagolható. A telekrész egyes egységeit az egész ingatlanon áthúzódó, mozgalmas vonalvezetésű és struktúrájú burkolat tárja fel. Észak-nyugati sarkában játszótér, az észak-keleti részen az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek kondi-park és streetball pálya kapott helyet. Az ingatlan középső része közösségi események helyszíne lehet, köszönhetően az érdekes utcabútoroknak, architektúráknak, terepplasztikáknak. A telek délkeleti részén kutyafuttató is kialakításra került, melynek köszönhetően még urbánusabb zöldfelületet lehet kialakítani. Az élhetőbb környezet érdekében kutat, nyilvános illemhelyet, kerékpártárolót is kialakítanak.

Hirdetés
Hirdetés