Hirdetés
Hirdetés

A kulisszák mögé kukkanthat Miskolcon

| 2019. 03. 26. | 18:37:00
A színházi világnapon érdekes programmal várják.
A kulisszák mögé kukkanthat Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Carlos Celdrán kubai író, rendező, színházigazgató üzenetét olvassák fel az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a magyar színházakban is. Az ünnep alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület szakmai díjakat ad át.

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain.
Az idei színházi világnapon Carlos Celdrán kubai rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel az előadások előtt a színházakban.
A művész üzenetében - amelyet az ITI Magyar Központja Lakos Anna fordításában juttatott el az MTI-hez - azt írja, hogy a színház hivatása átélni az adott, a múló pillanat puszta igazságát. "Színházi szülőhazám, az enyém és a színészeimé azokból a pillanatokból szövődik, melyekben nem bújunk maszkok mögé, nincs többé mellébeszélés és félelem, hanem mi magunk vagyunk, és a sötétben megfogjuk egymás kezét" - fogalmaz.
Mint írja, a színházi hagyomány nem hierarchikus. Senki sem gondolja, hogy a színháznak lenne egyetlen központja. A színház láthatatlanul terjed, nem ismeri a földrajzot, de beleavatkozik mindazok életébe, akik művelik. A színházművészet egyesít.

Carlos Celdrán 1963-ban született Havannában, 1986-ban szerzett diplomát a havannai Művészeti Egyetemen, és még ebben az évben rendezőként kezdett dolgozni a Buendía Színházban. 1996-ban megalapította saját társulatát, az Argos Teatrót. Brecht, Beckett, Ibsen, Strindberg darabjainak előadásaival nemcsak Kubában, hanem Európában is sikereket arattak.

A világnap alkalmából több színház különleges programokkal várja a közönséget.

A Miskolci Nemzeti Színház a világnap alkalmából színházbejárással várja az érdeklődőket. A színészek vezetésével induló csoportok megismerkedhetnek a színház történetével, egy előadás díszletében is körülnézhetnek és bemutatkozik a kelléktár.

Hirdetés
Hirdetés