Hirdetés
Hirdetés

Középiskolások foglalták el a Miskolci Törvényszék tárgyalótermét

| 2019. 03. 02. | 15:21:00
Perszimulációs versenyt rendeztek.
Középiskolások foglalták el a Miskolci Törvényszék tárgyalótermét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszer annyian jelentkeztek a Miskolci Törvényszék játékos megmérettetésére, mint az előző években. A negyedik perszimulációs versenyt március 1-jén tartották az intézmény Dózsa György utcai épületében – írja a minap.hu.

Hat csapat nevezett be a Nyitott bíróság program perszimulációs versenyére, három miskolci és két vidéki iskolából.

A diákok Regula Ede edelényi asztaloslegény perét jelenítették meg, aki 1911-ben valóban három gyilkosságot követett el egy rablás során. A fiatalember szerelmes lett, de nem volt vagyona megházasodni, ezért kirabolta a kocsmárost. Közben a házban lakó három személy felébredt, akiket baltával megölt. A hírhedt ügy a XX. század elején még a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette.

Tóth Imre, a Miskolci Törvényszék Polgári-Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője köszöntő beszédében elmondta, 2010 óta nagyon fontos, hogy a bíróságok tartsák a kapcsolatot azokkal az emberekkel is, akik nem jogász családba születtek. – Az az általános tapasztalat, hogy az emberek idegenkednek a törvényhozástól, félelemmel tölti el őket, ha be kell menniük a bíróság épületébe. 2010-ben ezt a szemléletet szerette volna megváltoztatni az Országos Bíróság akkori elnöke, ezért hirdette meg a Nyitott bíróság programot. A hozzá kapcsolódó perszimulációs verseny célja, hogy a történelem és a jogi pálya iránt egyaránt érdeklődő diákok betekintést nyerjenek az igazságszolgáltatás munkájába, az igazságszolgáltatás szervezetét és működését megismerjék, alapvető jogi ismereteiket bővítsék, gyakorlati ismereteket szerezzenek. Ez tehát nemcsak pályaorientáció, hanem erősíti a bíróság iránti bizalmat is – összegezte Tóth Imre.

Hirdetés
Hirdetés