Hirdetés
Hirdetés

Visszakapja méltóságát a kazincbarcikai Hámán Kató utca

| 2019. 03. 21. | 09:14:00
Elkezdődött a szociális bérlakásoknak felújítása. Jövő őszig számos fejlesztést elvégeznek.
Visszakapja méltóságát a kazincbarcikai Hámán Kató utca
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődtek a munkálatok a Hámán Kató úti szegregátumban élők lakókörülményeinek javítására és a szegregáció felszámolására

A Leromlott városi terület rehabilitációja a kazincbarcikai Hámán Kató akcióterületen című projekt keretében a város önkormányzata a 225 millió forintos keretösszegből megvalósuló fejlesztéseket száz százalékban a Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósítja meg.

A beruházás célja a környéken élők lakhatási körülményeinek javítása, az itt található közintézmények infrastruktúrájának fejlesztése, valamint a hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációjának elősegítése.

Az akcióterület rehabilitációja során az egykori Szolgáltatóház egyik megmaradó, az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanrészében a város közösségi tér kialakítását tervezi, ami egyben központja is lesz a további, Európai Szociális Alap által finanszírozott fejlesztési programoknak. A Május 1. út 5. alatti ingatlanban 100 négyzetméteren kialakítandó közösségi teret a közeli Don Bosco Iskolával együttműködésben működtetné a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ.

Útépítés, parkolók, játszótér

A területen két fontos orvosi intézmény is működik, a központi orvosi ügyelet és a fogorvosi rendelő, melyek elérése jelenleg nehézkes, de az út bővítése révén jóval könnyebben megközelíthető lesz majd a jövőben gépkocsival és gyalogosan is. A területen új parkolóhelyek is kialakítanak majd.

A közlekedési beruházások mellett a projekt során megújul a közelben található játszótér és annak környezete is, ahol bővül az igénybe vehető játékok köre, így remélhetőleg minden generáció talál majd magának megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

A lakhatási körülmények javításának céljából a szegregált területen élő, szociálisan rászoruló családok számára az önkormányzat komfortosabb lakhatási feltételeket biztosít a bérlakások rekonstrukciójával. Ezeknek a szociális bérlakásoknak a felújítása megkezdődött, a város más részein található önkormányzati ingatlanok közül 13 lakásé már be is fejeződött, a projekt további fejlesztési, felújítási munkálatai pedig a közeljövőben fognak megkezdődni.

Közösségi kert

Az akcióterületen élő lakosság számára az infrastrukturális fejlesztéseken és szociális bérlakás programon túl további közösségi és foglalkoztatási akciókat is szervez majd a város. Ennek részeként közösségi kert kialakítása is tervbe van véve, ahol az itt élők élők háztáji módszerekkel, konyhakerti és fűszernövények termesztésével foglalkozhatnak majd.

Hirdetés
Hirdetés