Hirdetés
Hirdetés

A kazincbarcikai operatőr Hollywoodban faggatja a sztárokat

| 2019. 04. 17. | 13:06:00
Kalifornia, ahol nincs kolbászból a kerítés. Hasulyó János magyarként váltotta valóra az amerikai álmot.
A kazincbarcikai operatőr Hollywoodban faggatja a sztárokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Borsodból elszármazott magyar operatőr, Hasulyó János – akit a sztárok John Hasulyonak hívnak – saját bevallása szerint minden olyan álmát teljesítette, melyről hasonló területen dolgozó magyar tévés operatőr valaha is álmodhatott. Rengeteg hírességgel készített interjút, ott volt a Golden Globe-on, az Oscar-díj átadókon, rangos amerikai filmfesztiválokon vett részt. Kirekesztés-, gyűlölet- és rasszizmusellenes dokumentumfilmeket forgatott, amerikai-magyar online televíziót alapított. Beszélgettünk mindennapjairól, a kezdeti nehézségekről és a sikereiről.

Borsodihír: Itthon mivel foglalkozott, honnan indult?
John Hasulyo: Kazincbarcikáról indultam, saját televíziót üzemeltettem 42 településén. Sok ismert emberrel és magyar sztárral készítettünk beszélgetéseket, a munkám elismeréseként Magyarország jelenlegi miniszterelnöke is eljött hozzám – a stúdiómba – beszélgetni. Színes kínálatunk volt: élő közvetítéseket is készítettünk például labdarúgó mérkőzésekről, más sport- és kulturális eseményekről. A stúdióbeszélgetéseken ismert közéleti személyiségeket, gazdasági szakembereket láttunk vendégül, számos civil eseményt szerveztem, városi képviselő is voltam. Boldoggá tesz a gondolat, hogy sikerült öregbítenem városom hírnevét, és örömmel tölt el, hogy nem feledkeznek meg rólam az emberek. Szinte minden nap kapok olyan levelet, melyben biztosítanak arról, otthon büszkék rám.

Borsodihír: Mi késztette arra, hogy Amerikában próbáljon szerencsét?
John Hasulyo: Szerettem volna valóra váltani az álmomat, az angyalok városában akartam forgatni, ki akartam próbálni, milyen Hollywoodban dolgozni. Mindig is érdekeltek a nagy kihívások. Rasszizmusellenes dokumentumfilmeket akartam készíteni, mert szerintem egyre nagyobb a gyűlölet a világban. A filmeket először Kalifornia egyik leghíresebb egyetemén, a University of California, Los Angeles-en (UCLA) mutattunk be. Olyan helyekre szerettem volna eljutni és olyan emberekkel forgatni, amikről és akikről magyar operatőrként csak álmodozni lehet. Úgy gondolom, hogy Kalifornia a világ egyik legjobb helye.

John Hasulyo és Maggie Grace

Borsodihír: Azért Amerikában sincs kolbászból a kerítés...
John Hasulyo: Sok lemondással és áldozatok árán vezetett idáig az út, de soha nem adtam fel, akkor sem, amikor lehetetlennek tűnt a továbbhaladás. Forgattam magyar televízióknak, és közben egyre több helyre hívtak dolgozni amerikai producerek is. Nem könnyű, hiszen több ezer médiamunkás várja a lehetőséget. De hiszek a kemény és kitartó munkában. A képsoraimat láthatták már sok országban a legfontosabb filmes eseményekről, fesztiválokról készült helyszíni beszámolókban.

Borsodihír: A Golden Globe-on, Oscar-díj átadókon is forgatott. Hogyan került kapcsolatba ezzel a világgal?
John Hsulyo: Sokat dolgoztam és az elkötelezett munkának meglett az eredménye. Egy idő után egyre többen kerestek, felkértek különböző rendezvényeken való forgatásokra, majd interjúkat készítettem. Sokszor dolgoztam az Oscar és a Golden Globe vörös szőnyegén, a Cannes-i Filmfesztiválon, és nagyon sok hollywoodi eseményen.

Borsodihír: Egy magyar és egy hollywoodi operatőr/riporter élete miben különbözik?
John Hasulyo: A körítés és látvány más, na és, hogy itt világsztárokkal forgathat az ember nap, mint nap. Több amerikai producerrel dolgozom együtt, olyan eseményeken veszünk részt, ami Magyarországról csak vágyálom. A másik különbség a mentalitás. A munkatársak nagyon segítőkészek egymással, jó munkakapcsolatban, barátságban vannak egymással a különböző stábok. Itt is érezhető az a kaliforniai pozitív, toleráns, szívélyes magatartás, amit nagyon szimpatikusnak találok. Amikor dolgozom, akkor nem érzékelem azt, ki áll a kamerám objektíve előtt. Akkor a munkára koncentrálok. Inkább utólag fog el az az érzés egy-egy jól sikerült interjú után,  hogy nagyszerű dolog, aminek a részese lehetek, lehettem.

John épp Denzel Washingtont „faggatja”

Borsodihír: A napjait, a munkahetét hogyan képzelhetjük el?
John Hasulyo: Változó, hiszen össze-vissza vannak forgatások: számos esetben csak előtte egy nappal szólnak. Élvezem, mert nem vagyok „megkötve”, és ha van kedvem, akkor dolgozom. A szabadidőmben a saját projektjeimmel foglalkozom, jelenleg egy filmen. Sokat mérlegeltem, és arra jutottam, nagyon fontos számomra, hogy a magam ura lehessek. Nem tudnám elképzelni, hogy főállásban leszerződjek egy nagy televízióhoz, mert az túl sok kötöttséget jelentene. Kamerám fókuszába került már számos híresség, a teljesség igénye nélkül Jimmy Fallon, Tom Cruise, Mel Gibson, Anthony Hopkins, Gene Simmons, Sylvester Stallone, Ryan Gosling, John Voith, Arnold Schwarzenegger, Denzel Washington, Eddie Murphy, Nicole Kidman, Adam Sandler, Dustin Hoffman, George Clooney, de John Travolta, Paris Hilton, Antonio Banderas, Rihanna, Hillary és Bill Clinton is feltűnt már. Ha gyors fejszámolást végzek, legalább 300 világsztár állt a kamerám előtt.

Borsodihír: Van olyan vörös szőnyeges emlék, melyre szívesen emlékszik vissza?
John Hasulyo: Ó, rengeteg van! John Travoltával kapcsolatosan is őrzök egy szép emléket: nagyon nagy késésben voltak és a menedzsere a red carpeten felsorakozott televíziósokkal közölte, már nincs idő interjúkra. Amikor előttem jártak, odaszóltam John Travoltának, hogy Magyarországról jöttem. A menedzsere szólt nekem, hogy senkinek nem adnak interjút, de akkor Travolta félre tolta őt és hangosan mondta: Neki adok interjút! Az első kérdése az volt felém, „Ugye mi már találkoztunk?”, erre én mondtam neki, hogy igen, mert amikor a Golden Globe színpadáról lejött, akkor „végig követve” forgattam, mentem mellette, ő pedig mutogatott és beszélt a kamerámba, innen emlékezett rám. A Jimmy Fallon-interjú például ma is mosolyt csal az arcomra: éppen elkezdtük volna az interjút a Golden Globe-on, amikor Jimmy Fallon (a Golden Globe-gála házigazdája) az interjú kellős közepén kiugrott a francia tévéstáb kamerája elől, kikapta a kezemből a mikrofont, beállt két riportalanyunk közé, hogy majd ő megcsinálja az anyagot. Gyakorlatilag elkészített egy komoly interjút. Nagyon humoros volt a jelenet, és ezt a dinamikát tartotta akkor is, amikor nekem adott interjút. Utána ő javasolta, készítsünk közös fotót. Úgy tűnik, valami miatt nagyon szimpatikus voltam neki. Amikor a világ összes stábja felsorakozott a vörös szőnyeg mögött, és elkezdtük a munkát (én valahol középen álltam), egyszer csak azt láttam az élő show-ban a kamera keresőjén keresztül, hogy Jimmy Fallon egyre közelebb és közelebb jön. Gyakorlatilag kétszer belecsücsörítve csókot dobott az objektívbe, hogy így küldje üdvözletét a magyaroknak. A világ összes stábja rögzítette a vicces jelenetet. Emlékezetes pillanat volt Jon Voight (Angelina Jolie édesapja) interjúja is. Láttuk a kollégáinkkal, hogy két híres televíziót is elhajtott, és a producer azt mondta, oda se menjek, úgyse fog szóba állni velünk. Én mégis odamentem, bemutatkoztam, és ő azt válaszolta, nagyon kedveli a magyar embereket, kérdezhetek tőle bármit. Gene Simmonsszal, a KISS együttes sztárjával többször is interjúztam, legutoljára már barátjának nevezett, a nagyközönségnek is bemutatott. A Hillary Clinton-forgatás után a média munkatársaival ott maradtunk, és az elnökjelölt mindenkivel szelfizett. Amikor rám került volna a sor, én megköszöntem a lehetőséget, de viccesen azt mondtam, most nem élnék vele. Majd akkor, ha elnök lesz. Ezen a poénon mindketten nevettünk. A New Port Beach-i Filmfesztiválon pedig egy sokszoros Oscar-, Grammy-, Emmy-díjas zeneszerző, Burt Bacharach jutalomjátékát rögzíthettem egy méter távolságból egyetlen operatőrként, mert senki sem számított rá, hogy játszani fog a legenda. A díjkiosztó után Burt egyszer csak leült a zongora mellé, és puszta élvezetből eljátszotta néhány arany szobrot elnyert zeneművét a vendégeknek. A filmfesztivál főszervezője azt mondta, történelmi felvételt készítettem.

Nicole Kidman

Borsodihír: Úgy tűnik, a hollywoodi sztárok szeretik a magyarokat.
John Hasulyo: Mindig nagy meglepetés ezekkel a színészekkel és ismert emberekkel találkozni, hisz sztereotípiákkal élünk, mindenkiről már hallottunk valamit, mielőtt találkozunk vele – ez nagyon jellemző egyébként a magyarokra. Sokszor teljesen más egy világsztár élőben, mint amit a médiában mutatnak róla. Számomra a mai napig meglepő, hogy a legtöbb híresség mennyire emberi.

Borsodihír: A Country of Los Angeles kitüntetést is magáénak tudhatja.
John Hasulyo: Valóban kitüntetett Los Angeles megye, azt írták: „Kulturális híd vagyok Amerika és Magyarország között”. Hatalmas megtiszteltetés volt, de sok egyéb mellett kaptam díjat a Los Angeles-i főkonzultól is.

Borsodihír: Nem bánta meg a döntését, hogy elhagyta Magyarországot?
John Hasulyo: Eddig nem, hiszen olyan élményeket szereztem, amit, ha Magyarországon maradok, soha nem kaphattam volna. A családom támogatott a döntésemben, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Köszönettel tartozom azoknak is, akik hozzájárultak, hogy sikeres lehessek. A jövőben is keményen fogok dolgozni, terveim szerint hamarosan elkészül az új filmem. Legközelebb arról beszélgetünk...

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés