Ha marad az aszály, nagyon drága lesz az élelmiszer

borsodihir.hu

2019.04.03. 10:30

Ha marad az aszály, nagyon drága lesz az élelmiszer

A gyümölcs és a hús ára is nőhet.

Hirdetés

Hét közepétől ugyan esős időt jelez a meteorológia, de ez a csapadék legfeljebb a katasztrófa elhárításra lesz elegendő. A gazdák már egy átlagos termésnek is örülnének – írja a Népszava. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke elmondta: a Nyugat-Dunántúl, az Alpok-alja kivételével az egész országban aszály van.

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

– Előfordult, hogy az átlagos hektáronkénti 5-5,5 tonnás búza termés helyett 1,5-1,6 tonnát, kukoricából pedig az átlagos 7-8 tonna helyett 3-4 tonnát takarítottak be – jegyezte meg Vancsura József. Ha nem lehet legalább részben pótolni a hiányzó csapadékot, a több szántóföldi növény esetében is gyenge termésre lehet számítani. A szabadföldi zöldség háromnegyedét, a gyümölcsösöknek viszont csak a 25 százalékát öntözik, már a tavalyi kevésbé súlyos aszály miatt is például a gyökérfélék, a burgonya alaposan megdrágult. A cikk szerint a már most is drága zöldség, gyümölcs ára valószínűleg nem lesz sokkal alacsonyabb a primőr szezonnál.

Ráadásul ha a takarmánynövényekből, kenyérgabonákból is gyenge termést takarítanak majd be a termelők, az a húsok, húskészítmények drágulását is jelentik, és a kenyér még többe kerül.
drágulásaszály

Szóljon hozzá!

Hirdetés