Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolci munkabaleset: elítélték a cég vezetőjét

| 2019. 05. 21. | 16:53:00
Az egyik alkalmazott alkarját roncsolta a gép.
Miskolci munkabaleset: elítélték a cég vezetőjét
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság május 21-én ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki egy miskolci sütőipari cég ügyvezetőjeként nem gondoskodott az üzem tésztakészítő gépének megjavításáról, így egyik alkalmazottja balesetet szenvedett.

A megállapított tényállás szerint a vádlott felelős volt az üzem műszaki feladatainak, karbantartási és javítási munkálatainak elvégzéséért – áll a törvényszék közleményében. A cég tésztát is gyártott, melyhez egy külön helyiség sarokrészében elhelyezett gépet használtak, melyről hiányzott a védőburkolat alatti biztonsági kapcsoló. A géppel ugyan gyorsabban lehetett tésztát készíteni, de a fedél felnyitásakor a szerkezet nem állt le, a keverő tovább működött. A sértett erről többször tájékoztatta a vádlottat, de az nem javíttatta meg a gépet.

A baleset bekövetkeztekor a sértett felnyitotta a gép tetejét, belenyúlt, hogy eltávolítsa a maradék tésztát, ám a keverő berántotta a férfi jobb karját. A sértett mellett dolgozó gyakornok nem tudta azonnal kikapcsolni a gépet, segítséget kellett kérnie. A sértett a jobb alkarjának egy részét elvesztette.

A vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Az ügyész pénzbüntetés kiszabását indítványozta a férfival szemben. A járásbíróság ezt megalapozottnak találta, és a férfit 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetlen előéletű volt és beismerte a cselekmény elkövetését.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés