Hirdetés
Hirdetés

Válaszokra várnak a 26-os elkerülő ügyében

| 2019. 05. 16. | 13:37:00
Országgyűlési képviselőknek fogalmazták meg kérdéseiket.
Válaszokra várnak a 26-os elkerülő ügyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, május 8-i – a Magyar Közúttal közösen tartott – sajtótájékoztatóján Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Borsod megyei útfejlesztések keretében 2022-ig megépítik a 26-os számú főút Sajószentpétert elkerülő szakaszát – két szakaszban, de párhuzamos kivitelezéssel, együttesen 10 kilométer hosszan.

A több mint 1 200 taggal rendelkező Elkerültőt a 26-osra! Facebook-csoport szervezői azonban úgy vélik, a közvélemény egy része joggal juthat arra a következtetésre, hogy választások előtti kampányfogás az útépítés terve. (A szkepticizmus nem minden alap nélküli, hiszen a mentesítő utat hosszú évek óta ígérik a sajószentpéterieknek és a város környékén lakóknak). Ebből kifolyólag a csoportot szervező civilek és pártok írásbeli kérdéssekkel fordultak a tárgyban érintett országgyűlési képviselőkhöz.

A május 15-én Demeter Zoltán és Riz Gábor honatyáknak címzett nyílt levélben kulcskérdés a dátum:

Melyik évben fog végre elkezdődni a 26-os főút elkerülő szakaszainak megépítése, és mikor várható azok átadása?

A levelet jegyző Koleszár István, Lukács András és Vámos Edina Andrea hangsúlyozza, az elkerülő hiánya egészségügyi, közlekedés-biztonsági, valamint katasztrófavédelmi szempontból is problémákat vet fel, tekintettel az érintett településeken áthaladó és folyamatosan növekvő forgalomra, amiben rengeteg veszélyes anyagot száőllító teherautó is részt vesz.

További kérdéseik: 

  • Mi a május 8-án nyilvánosságra hozott 26-os elkerülő egy részének megépülésével kapcsolatos bejelentésüket megalapozó kormányhatározat száma?
  • Milyen forrásból kívánják megvalósítani és milyen ütemezésben, hol lehet megtalálni ezt a tételt a költségvetésben vagy kormányzati dokumentumban?
  • Melyik évben fog elkezdődni az 1222/2011. (VI. 29.) számú kormányhatározatban nevesített II. ütem (a Kazincbarcikától Vadna, Dubicsány, Putnok elkerülő 16,3 km-es szakasz) megépítése, és mikorra várható annak befejezése?
Hirdetés
Hirdetés