Hirdetés
Hirdetés

Elviselhetetlen a szúnyoginvázió Tiszaújvárosban

| 2019. 06. 10. | 15:40:00
A vérszívók megkeserítik a helyiek életét.
Elviselhetetlen a szúnyoginvázió Tiszaújvárosban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sok eső, a megáradt folyók és a meleg időjárás miatt egyre több helyen és gyorsabban fejlődnek a szúnyogok, így az ország számos településén – a katasztrófavédelem szakemberei szerint – számítani lehet  szúnyogok tömeges megjelenésére. A rengeteg eső hatására ezerszám alakultak ki a szúnyoglárváknak ideális tenyészőhelyek. A pocsolyák, árokpartok, ház körüli vízgyűjtők töredékét lehet csak szervezett módon biológiai lárvairtószerrel kezelni. Sokat lehet tenni a szúnyogok elszaporodása ellen azzal, hogy a lakókörnyezetünkben lévő, vízzel teli vödröket, kaspókat kiürítjük.

Az önkormányzat honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. szervezésében június 6-10. között légi kémiai szúnyogirtást végeznek a város belterületén.

Fotó: Szilvásy Zoltán

A Tiszaújváros MOST! Facebook-csoportban napok óta számos poszt keletkezett a témában, többen fotót is mellékeltek az áldatlan állapotokról. Egyesek arról panaszkodtak, hogy nem lehet kimenni az utcára a vérszívók miatt, mások azt írták, éjszaka sem lehet kinyitni az ablakokat, mert a szúnyogriasztó is hatástalannak bizonyult. A szülők a gyerekeket nem merik kiengedni az udvarra, a kutyákat és a macskákat is inkább a négy fal között tartják. Az egyik csoporttag viccesen kijárási tilalmat emlegetett, miután a kutyasétáltatása futással végződött.

A katasztrófavédelem a jelzett területeken végzett szúnyoggyérítést a 23. héten.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, ehhez azonban szükséges, hogy korábbi vérszívás alkalmával egy fertőzött emberből vagy állatból felvegyék a kórokozókat. Hazánkban és a környező országokban is várható olyan csípőszúnyog fajok felbukkanása, melyek korábban nem fordultak elő Európában. A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek. Tévedés azt gondolni, hogy csak a tavak, folyók árterében szaporodnak a szúnyogok. Számos olyan járványügyi szempontból fontos szúnyogfaj ismert, melynek lárvája kis térfogatú pangó vízgyülemekben él. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, és néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.

Az ÁNTSZ honlapján praktikus trükköket mutatnak be a szakemberek, melyekkel védekezni lehet a szúnyogok ellen:

  • az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát fordítsa fel, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni,
  • az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre,
  • az esővízgyűjtő hordót, víztározót fedje le, vagy sűrű hálóval takarja le, 
  • az eresztcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson,
  • ne tároljon a szabadban olyan hulladékot, melyben a víz összegyűlhet.
Hirdetés
Hirdetés