Hirdetés
Hirdetés

Hiába építenék meg az új miskolci kilátót helyi cégek, nincs elég pénz

| 2019. 07. 15. | 17:14:00
Kérdéses, hogy mikor lesz a beruházásból valami.
Hiába építenék meg az új miskolci kilátót helyi cégek, nincs elég pénz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem tudja elkezdeni hat kilátó megépíttetését a Magyar Természetjáró Szövetség az érintett erdészetekkel, mert az előzetesen becsült 233 millió forintból nem jön ki a beruházás. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy egyik kilátó esetében sem volt sikeres a közbeszerzés: öt alkalommal a legkedvezőbb ajánlat is meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet, míg az egyiknél nem volt érdeklődés.

Először 2018 elején jött híre annak, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség beruházásában felépülne

  • a Nagy-Gete-kilátó (16,2 méter) a Pilisben (Csolnoknál); 
  • a Margita-kilátó (20,25 méter) a Gödöllői-dombságban (Szadánál);
  • a Bölcső-hegy-kilátó (6 méter) a Pilisben (Szentendrénél);
  • a Dobó István-kilátó (18,15 méter) a Bükkben (Egernél);
  • a Zsófia-kilátó (10,16 méter) a Bükkben (Miskolcnál);
  • a Lóczy-kilátó (15,74 méter) a Dunántúli-dombságban (Magyaregresnél).

A legnagyobb becsült összeggel az egri kilátó készült volna el (80 millió forint), a legalacsonyabb áron a magyaregresivel (15 millió forint) kalkuláltak. A miskolci költségét 32 millió, a csolnokit 46 millió, a szadait 44 millió, a szentendreit 17 millió forintra „lőtték be”, úgy tűnik, tévesen, mert ennyiből feltehetően egyik sem fog elkészülni.

A Nagy-Gete-kilátó megépítésére az esztergomi Molnár & Molnár Kft. Kft. és a keszthelyi Fitotron System Kft. adott be árajánlatot, utóbbi a Margita-kilátót és a Lóczyt szintén megépítette volna.
A Bölcső-hegy-kilátóra a Molnár & Molnár mellett egy debreceni vállalkozás, a MAM Tanácsadó Kft. is jelentkezett, ami egy kommunikációs cégtől meglepő.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a beruházónak sikerül-e újabb anyagi forrásokat előteremtenie a meglévő európai uniós pénzek mellett, vagy úgy döntenek, hogy a megoldás inkább a lista szűkítésében rejlik (vagyis kevesebb kilátó épülne fel a tervezettnél). 

RaL

Hirdetés
Hirdetés