Hirdetés
Hirdetés

Újabb üzemet építene a BorsodChem Kazincbarcikán

| 2019. 07. 26. | 11:20:00
Duplájára növelnék a meglévő kapacitást.
Újabb üzemet építene a BorsodChem Kazincbarcikán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy évi 220 tonna kapacitású salétromsavüzemet tervez építeni a BorsodChem Zrt., a kazincbarcikai vegyipari társaság ezzel megkétszerezné meglévő kapacitását – tudta meg a Világgazdaság.

A beruházás részeként létesülne egy gyártósor, két, egyenként kétezer köbméteres hígsavtároló tartály, egy háromcellás hűtőtorony és egy négyállásos vasúti salétromsav töltő-lefejtő állomás.

A többletként előállítandó salétromsavat a társaság saját maga kívánja felhasználni, a termék a poliuretángyártás egyik összetevőjének, a TDI-nek az alapanyaga. Maga a salétromsav ammóniából, ionmentes vízből és oxigénből készül. Mint írják, a BorsodChemnek 2033. április 30-ig van érvényes, egységes környezethasználati engedélye a fenti kemikália előállítására, de az új üzem révén az előállítható mennyiség évi 440 tonnára emelkedne, valamint a bővítés miatt nőne a környezetterhelés is – egy kürtőn keresztül szennyeződés kerülhet a levegőbe –, a beruházás környezetvédelmi szempontból jelentős változtatásnak minősül. Emiatt a közelmúltban megindult az engedély felülvizsgálata, az eljárás kedvező esetben augusztus első felében zárul.

[Beillesztett cikk: Nagy robbanás volt Kazicbarcikán, de vészhelyzet nem]

Hirdetés
Hirdetés