Elhunyt Edelény díszpolgára

borsodihir.hu

2019.08.14. 10:36

Elhunyt Edelény díszpolgára
Hadobás Pál magas állami kitüntetést vett át Balog Zoltántól 2016-ban

Több könyvet is írt a kisváros történetéről.

Hirdetés

Az edelényi önkormányzat Facebook-bejegyzésben tudatta augusztus 14-én, hogy elhunyt Hadobás Pál, a város díszpolgára, a  Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely korábbi igazgatója.

Hadobás Pál 1953-ban született Izsófalva–Ormosbányán. Négy évtizedig dolgozik a közművelődésben, végigjárta a ranglétrát ezen a területen, és közben csak annyi időre hagyta el szűkebb pátriáját, amíg új ismeretek szerzett. Az ormosbányai Művelődési Házban még képesítés nélküli népművelőként kezdte pályáját. Azután népművelő–pedagógia szakos tanár, kulturális menedzser, közművelődési szakértői végzettséget szerzett az egri tanárképző főiskola budapesti tagozatán, a Magyar Művelődési Intézetben, a KKDSZ Szakképzési Akadémia és Műhelyben. 1981-ben már a járás területi népművelési előadója volt az edelényi Művelődési Központban, majd az intézmény igazgatóhelyettesévé, később igazgatójává nevezték ki. Az intézmények összevonása után múzeumi népművelőként dolgozott, majd 1999-től újra igazgató lett.

Számos könyvet írt és szerkesztett Edelény, a Bódva-völgy történetéről. Több mint 15 évig szerkesztette az Edelényi Füzetek helytörténeti kiadványsorozatot, valamint a Borsodi Tájház közleményei című periodikát.

Tevékenységét többször is elismerték: 2006-tól volt a Magyar Kultúra Lovagja, a következő évben Pro Urbe Edelény emlékéremmel, 2010-ben Honismereti Emlékéremmel díjazták, 2016-ban Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. 
Edelényelhunytdíszpolgár

Szóljon hozzá!

Hirdetés