A Tanár Ózdra jött, és tényleg tanított

borsodihir.hu

2019.11.13. 15:58

A Tanár Ózdra jött, és tényleg tanított

Ezeknek a gyerekeknek egyetlen kitörési lehetőségük van.

Rendhagyó tanórát tartott Trokán Nóra és Nagy Ervin, A Tanár című sorozat két főszereplője Ózdon. A színészek a Magyar Református Szeretetszolgálat Válaszút Digitális Programjában résztvevő, 7-8. osztályos gyerekekhez látogattak el, hogy a tanulási nehézségek leküzdéséről beszélgessenek. Az apropót a sorozat egyik erről szóló epizódja adta.

Tanulni fontos, de nem mindenki indul egyenlő esélyekkel tudása, tehetsége kibontakoztatásában. Az ózdi járásban minden harmadik tanulót fenyeget a lemorzsolódás veszélye.

A térségben élő rászoruló gyerekek számára a tanulás jelenti az egyetlen kitörési lehetőséget.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Válaszút Digitális Programja a leszakadó térség ezen fiataljai számára nyújt segítő kezet, mégpedig kortárs segítők bevonásával, felhasználva a technika adta vívmányokat. A projektben jelenleg 60 gyermek vesz részt, akik mellé olyan kortárs segítőket keres a Szeretetszolgálat, akik Skype-on keresztül korrepetálják társaikat azokból a tantárgyakból, melyekből segítségre szorulnak. Az ózdi gyerekek nemrégiben megkapták az MRSZ-től azokat a tableteket, melyek segítik a digitális tananyagok elsajátítását, ehhez pedig mind a 60 tanuló saját SIM-kártyát kap a programot támogató Telenortól, havi 30 gigabájt Hipernettel.

– A Tanár című sorozat minden epizódjában egy fontos, a korosztályt érintő társadalmi témát dolgoz fel, ezért arra gondoltunk, hogy az egyik ilyen tematikus beszélgetésünkön a tanulási nehézségekről szóló részt megnézzük a gyerekekkel. Nagy örömünkre szolgál, hogy a beszélgetésre ellátogatott hozzánk a sorozat két főszereplője. Biztosak vagyunk benne, hogy a gyerekek számára maradandó élmény marad a találkozás és a beszélgetés is – mondta el Bakos Zsuzsanna, a program koordinátora.

A gyerekek kezdetben megszeppenten figyelték a két színészt, aztán gyorsan bizalmukba fogadták őket és egy felhőtlen beszélgetés indult el. A fiatalok közül mindenki szeretne továbbtanulni, sokan közülük igazi hiányszakmák iránt érdeklődnek. Van, aki villanyszerelő, fodrász, rendőr vagy épp védőnő szeretne lenni.

– Olyan nincs, hogy mindenben jó valaki, nem is kell mindenben ugyanolyan jónak lenni. Fontos, hogy megtalálják a gyerekek azt, ami valójában érdekli és motiválja őket. És ha ez megvan, akkor a környezetüknek nagy felelőssége van abban, hogy megkapják a kellő támogatást céljaik eléréséhez

– mutatott rá Nagy Ervin, színész.

Trokán Nóra színésznő pedig arról mesélt, hogy gyerekkorában állatorvos szeretett volna lenni. Végül úgy alakult, hogy színész lett. De az állatok, a lovak szeretete végig kísérte az életét és el is végzett az állatorvosin egy lovakkal kapcsolatos kétéves képzést. 15 éve fotográfia is jelen van az életében és az utóbbi 5-6 évben egyre több ilyen jellegű feladat találja meg. „Manapság fontos, hogy minél több lábon álljunk. Ez egyfajta szabadságot is jelent. Én mindenképpen azt tanácsolom a gyerekeknek, hogy bízzanak magukban és ha úgy alakul, akkor merjenek váltani, változtatni – mondta el a népszerű színésznő.

A gyerekek a kulisszatitkok mellett számos jótanácsot kaptak a két színésztől, például azzal kapcsolatban, hogyan tudnak könnyebben verset tanulni.

A gyerekek egy helyi specialitással, molnárkaláccsal kedveskedtek a színészeknek. Ervin még egy a diákok által, 3D-s technológiával nyomtatott sípot is elvitt magával és megígérte nekik, hogy a sorozat valamelyik epizódjában használni fogja majd.
ÓzdNagy ErvinTrokán Nóra

Szóljon hozzá!

Hirdetés