Hirdetés
Hirdetés

Kíváncsi vagy rá, mennyi nyugdíjat kapsz az államtól?

| 2019. 11. 27. | 13:03:00
Miből fogsz az élet alkonyán megélni?
Kíváncsi vagy rá, mennyi nyugdíjat kapsz az államtól?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyugdíjas évek gondolata sokak számára még igen távolinak tűnik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az élet gyorsabban elrohan, mint azt hinnénk. Az évek múlásával az egészségi állapot is egyre romlik, ezért korántsem mindegy, hogy milyen anyagi biztonsággal nézünk a nyugdíj elébe. Az állami nyugdíjrendszer működése sajnos már most is hagy maga után némi kívánnivalót, hogy az nyugdíjak mértékéről már ne is szóljunk. Érdemes tehát mihamarabb belegondolni, hogy miből fogsz az élet alkonyán megélni.

Őrizd meg korábbi életszínvonalad nyugdíjasként is!

Sokan úgy hiszik, akkora már megteremtik majd mindazt a körülményt, ami a kényelmes élethez szükséges. A gyakorlat azonban egészen más irányba mozdul, ugyanis ha szeretnénk korábbi életszínvonalunkat megőrizni, akkor bizony a félretett pénz nélkülözhetetlen. Továbbra is autóval járnál? Nem mondanál le az utazásokról? Szeretnéd támogatni gyermekeid és unokáid? Esetleg a meglévő hitelek törlesztése kapcsán biztosítanád be magad? A személyes kiadásokon túl az egészségre fordított összeg sem lesz kevés, pláne, ha a magánegészségügy kényelmét és megbízhatóságát választanád.

Nyugdíj-megtakarítási formák manapság

A nyugdíjbiztositas.com weboldalon olyan kalkulátort próbálhatsz ki, amelyikkel pár kattintással megtudhatod, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz. Mindössze életkorodat és nettó fizetésedet kell megadnod, s innentől kiszámolhatod a várható nyugdíj összegét. Készülj fel arra, hogy sokkoló lesz az eredmény! Jó hír viszont, hogy többféle előtakarékossági forma közül is választhatsz manapság, melyek ráadásul adókedvezmény igénybevételével állnak rendelkezésre.

Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében előre kialakított portfóliók közül választhatsz. Ez főként azoknak javasolt, akik konzervatív szemlélettel rendelkeznek és legfeljebb 10 évük van még hátra a nyugdíjig. A NYESZ, vagyis a nyugdíj-előtakarékossági számla egy banki értékpapírszámla, ami nagy befektetési szabadságot kínál az ügyfelek számára, viszont némi hozzáértés nélkülözhetetlen hozzá. Megéri szakember segítségét kérni a témában.

A biztosítóknál a nyugdíjbiztosítás érhető el, amely nem csak a tőkefelhalmozás lehetőségét kínálja, hanem a klasszikus biztosítási funkciókat is ellátja. Akár online kalkulátort is segítségül hívhatsz annak érdekében, hogy össze tudd hasonlítani a piaci kínálatban napjainkban elérhető nyugdíjbiztosítási ajánlatokat. Ne bízd magad az állami rendszerre, hiszen komoly csalódások érhetnek a későbbiekben!

20%-os adókedvezmény érhető el

Mivel már az állami is jól látja, hogy a nyugdíjrendszer működésének fenntartása komoly akadályokba ütközik, ezért adókedvezménnyel igyekszik támogatni azokat, akik a nyugdíj előtakarékossági formák közül választanak. A kedvezmény mértéke a félretett éves összeg 20%-a, ez pedig elérheti akár a 280 ezer forintot is. Miért hagynád az állam zsebében ezt az összeget, ha felhasználhatod megtakarításaid gyarapítására is?

A nyugdíjas években a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhatnak betegségek. Ezek kezelése jelentős összegeket felemészthet, ezért korántsem mindegy, hogy lesz-e mihez nyúlni. A tapasztalatok szerint sokak gyermekei nincsenek olyan helyzetben, hogy tetemes összeggel támogatni tudják a szülőket, ezért az egyetlen opció az öngondoskodás. Érdemes már a munkával töltött évek kezdetén átgondolni, milyen jövőt képzelsz el magadnak és miként terveznéd meg a későbbi anyagi biztonságot.

Hirdetés
Hirdetés