Nyésta az egyik a tíz településből, ahol újra választanak vasárnap

MTI

2019.11.09. 10:10

Nyésta az egyik a tíz településből, ahol újra választanak vasárnap
Újra választanak

Rövid idő alatt többszörösére emelkedett a névjegyzékben szereplők száma.

Tíz településen ismétlik lesz megismételt önkormányzati választás november 10-én, azaz vasárnap választási bizottsági vagy bírósági döntés alapján, egyebek mellett pénzfelajánlások, szabálytalan lakcímlétesítések, valamint a mozgóurnás szavazás szabályainak megsértése miatt.

  • Jászberényben idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul mozogtak”, a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, ezek pedig befolyásolták a választás eredményét. 
  • A Somogy megyei Kisberényben a település induló névjegyzékében 128 helybéli szerepelt, ez a választást közvetlenül megelőző három hétben 252-re emelkedett, ami súlyosan sérti a választás tisztaságának alapelvét és a helyiek jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorláshoz fűződő jogát. A területi választási iroda vezetője még a voksolás előtt rendőrségi feljelentést tett az ügyben, jelenleg is tart a közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.  
  • A Baranya megyei Pettenden rövid idő alatt 103-ról 211-re nőtt a névjegyzékben szereplők száma, az újonnan bejelentkezők szavazatai pedig befolyásolták a választási eredményeket.
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán 27-ről rövid idő alatt 98-ra emelkedett a névjegyzékben szereplők száma, a betelepülők pedig jogszerűtlenül jelentkeztek be a településre. A szabálytalanságok miatt itt nem is állapított meg eredményt a helyi választási bizottság.
  • A Zala megyei Várföldén 157-ről rövid idő alatt 239-re emelkedett a választópolgárok száma. A választás rendje elleni bűncselekmény miatt rendőrségi eljárás is indult. 
  • Baranya megyében, Komlón, egy szavazóköben október 13-án egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda és a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg. 
  • A Somogy megyei Taranyban szabálytalanságok történtek a szavazókörben a mozgóurnás szavazás során.
  • A Veszprém megyei Litéren a szavazókörnek átadott 900 szavazólapból hat szavazólap hiányzott, azok holléte, felhasználásának módja ismeretlen maradt, amivel sérült a szavazólapok zárt rendszerének elve, a választás tisztaságának, a jóhiszeműség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve. 
  • Tolna megyében, Szekszárdon két választókerület hét szavazókörében ismétlik meg a képviselő-választást, ugyanis három jelölt a szavazás napján többször megjelent a szavazókörökben.
  • A Somogy megyei Lengyeltótiban a roma települési nemzetiségi választást kell megismételni, mivel a szavazás napján szervezetten szállították a választópolgárokat a szavazókörökbe.
választásNyésta

Szóljon hozzá!

Hirdetés