Hirdetés

Hogy kerül a béka a miskolci kocsonyába?

borsodihir.hu

2020.01.09. 14:27

Hogy kerül a béka a miskolci kocsonyába?
Azért nem kell annyira megijedni…

Egy kis boszorkányság is vegyül a visszatérő miskolci fesztiválba.

Hirdetés

Hirdetés

Hét év után hazatér Miskolcra a Kocsonyafesztivál, a város korábban országos hírű téli fesztiválját idén újra az alapító-tulajdonos, Rózsa Edit támogatásával és részvételével, az általa meghatározott elvek mentén szervezik meg – közölte január 9-én az önkormányzat.

Mint írják, a 2000-es induláskor kitűzött célokat túlszárnyalva, 13 év alatt a Kocsonyafesztivál az ország egyik legismertebb szabadtéri fesztiválja lett, ami 250 ezernél is több látogatót vonzott Miskolcra, több szakmai elismerésben részesülve.

– Február 14-től 16-ig újra az eredeti, mára mindenki által jól ismert legenda adja a fesztivál alapját: a miskolci kocsonyában pislogó béka és természetesen a híres miskolci kocsonyák különleges kínálata. A történetnek több verziója is létezik. Az egyik, talán legismertebb adoma úgy tartja, hogy az eset Potyka Kati miskolci fogadójában történt, ahol a derék korcsmárosné egy tót fuvarosnak szolgálta fel a hűtött specialitást, amelybe beledermedt egy béka, az pislogott a tálból a rémült atyafira. Más források szerint az eset egy avasi borospincében történt, ahol egy képviselőre hunyorgott a kocsonyába fagyott kétéltű. Az idei fesztivál országos hírű házigazdái között, Potyka Kata, Tót Atyafi és a Béka mellett megjelenik Kasza Sára is. Ő az utolsó miskolci boszorkányper vádlottja volt, aki becsületét védte meg helyi virtussal” – olvasható a közleményben.

MiskolcKocsonyafesztivál

Szóljon hozzá!