Eladná az állam a hollóházi porcelángyárat

borsodihir.hu

2020.01.06. 14:15

Eladná az állam a hollóházi porcelángyárat

Tőkeerős vevőt keresnek.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő eladásra hirdette meg a több mint 240 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelángyárat, 175 millió forintos kikiáltási árat hirdettek meg. Az elmúlt csaknem tíz évben több száz millió forintot költöttek a gyártó cég talpra állítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani.

A Napi.hu azt írja, január 14. és 16. között lehet licitálni, az ajánlattevőnek 2020. január 10-ig 43,75 milliós árverési biztosítékot kell utalnia az MNV-nek, ezt követően 400 ezer forintonként lehet emelni a licitet.

A vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét – a háztartási kerámia gyártását – fenntartja egészen addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez. A pályázónak azt is vállalnia kell, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el. A kötelezettségek megszegése esetén kötbért kell fizetni.

Az MNV olyan tőkeerős vevőt vár, aki a tulajdonjog megszerzését követő három évig gondoskodik arról, a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

A portál azt írtja, a kft. utolsó elérhető, 2018-as mérlege szerint a befektetett eszközök 160 millió forint értéken voltak nyilvántartva, ebből a gépek, berendezések és járművek értéke 135 millió forint, az ingatlanoké pedig 3,8 millió forint. A forgóeszközök értékét 448 millióra tették, amiből a készleteké 307 millió volt, bankbetétben 72 milliót tartottak.

A Hollóházi Porcelángyár Kft. a székhelye, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza mellett hét városban üzemeltet márkaboltot (Budapest, Győr, Hévíz, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Debrecen), továbbá online értékesít, valamint viszonteladók forgalmazzák termékeit.

A cég alkalmazottainak száma a 2014-es 132 főről 2016-ra 146-ra nőtt, azóta viszont 100 fő körülire csökkent a létszám.
árverésHollóházi porcelán

Szóljon hozzá!

Hirdetés