Hirdetés
Hirdetés

Végre! Felújítják és bővítik a sátoraljaújhelyi kalandparkot

| 2020. 01. 03. | 13:30:00
Függőkert is lesz.
Végre! Felújítják és bővítik a sátoraljaújhelyi kalandparkot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az abádszalóki Új Liget Kalandpark Kft. végzi a lombkorona sétány és a kalandpályarendszer kiépítését nettó 128,9 millió forintért. A január 3-i Közbeszerzési Értesítő szerint a projekt része egy függőkert tanösvény létrehozása, mely körülbelül 100 méter hosszúságú, magassága a lomkorona szinten, szakaszokban tagolt fatartós építményei függőhidakkal összekötve lesznek kialakítva. Járófelületei előre gyártott rácsos horganyzott elemekből, drótkötélre függesztve, stabilitás szempontjából hasábfákkal alátámasztva lesznek kialakítva. A biztonságos közlekedést érdekében védőkorlát és védőháló szavatolja a közlekedést. A járófelület szélessége 1,8 méter széles lesz.

A beruházás másik eleme a kalandpályarendszer felújítása, mivel a korábbi az évek múlásával elhasználódott, ezért a drótkötélrendszert, az akadályok faanyagjait és egyéb kötél elemeket kicserélik. A fejlesztésnek köszönhetően új pályarészek is kiépülnek, gondolva a kisgyermekes családokra és a tinédzser gyermekekre. Az új (Liliputi) sárga pályarész 10 akadálya biztonsági felszerelés nélkül, szülői felügyelettel lesz használható és a föld közelben lesznek kiépítve, illetve lesz egy junior zöld pályarész is 13 akadállyal a 100-125 centiméteres gyermekek számára. A bővítés közvetlenül csatlakozik meglévő, felújított rendszerhez. A jelenlegi pályarendszer körülbelül 6 000 négyzetméter területen helyezkedik el, de a bővítéssel együtt 8 000 négyzetméteren lehet használni a kalandpályák elemeit.

A kilátóból indulva függőkerten keresztül indítják a látogatókat a tanösvényre, mely alatt autentikus környezet és látvány található.

A látogatók közelről tapasztalhatják meg az állatok és madarak életterét nappal és sötétedést követően is, mivel a függőkert LED megvilágítást kap, lézer fény- és hangjátékkal kiegészítve. A függőkert 3 állomásból áll: az állomásokon QR-kódokat helyeznek el, melyeket a látogatók bérelhető táblagépek segítségével olvashatnak el, és megfejthetik a feltett kérdéseket. A kvíz folyamatosan változtatható kérdéscsoportjaival tematikusan alkalmazkodik az éppen aktuális témákhoz, így mindig új élmény várja a visszalátogatókat. A játékhoz szükséges ingyenes internetelérést építenek ki. A kérdéscsoportok a természettel, állat - és növényvilággal, valamint idegenforgalmi látványosságokkal és történelemmel kapcsolatosak. A regisztrált játékosok választott karakternév alatt játszhatnak, és eredményeiket a célállomáson kihelyezett monitoron ellenőrizhetik, illetve a regisztráció során megadott e-mail címre továbbítja a rendszer. A nap legeredményesebb játékosait különdíjjal értékelik majd. Visszaérkezve egy információs központ (totemek) teszi lehetővé a tájékozódást természeti, történelmi és kulturális értékek bemutatására, szelfik importálását kész képeslapokra, melyeket közösségi oldalakon oszthatnak meg a látogatók.

Hirdetés
Hirdetés