Hirdetés
Hirdetés

67 évesen tett emelt szintű érettségit Miskolci Nemzeti Színház művésze

| 2020. 05. 19. | 12:05:00
Szegedi Dezsőnek további tervei is vannak.
67 évesen tett emelt szintű érettségit Miskolci Nemzeti Színház művésze
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emelt szintű érettségit tett Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, hogy a Miskolci Egyetemre járhasson. Célja nem a pályaelhagyás, hanem ismereteinek kitágítása - írja a minap.hu.

Az Avason élő, 67 éves művész Robogóval érkezett az Avasról a Zrínyi Ilona Gimnáziumba, ott tett emelt szintű érettségit társadalomismeretből. A Jászai Mari-díjas színművész januárban határozta el, hogy tágítani szeretné ismereteit, mert úgy érezte, kevés az, amit én erről a világról tud.

Jelentkezett a Miskolci Egyetem felkészítő kurzusára, majd az intézmény szociológia és kulturális antropológia szakára. Habár 42 éve a Földesben már érettségizett, most a felvételihez emelt szintű vizsgát kellett tennie.

Fia és lánya is elvégezte a szociológia szakot az ELTE-n. A járványhelyzetet a művész ki tudta használni, mert az úgynevezett zoom-próbákon túl föl tudott készülni az érettségire. "A társadalomtudomány irgalmatlanul nehéz, de őrületes, fantasztikus tudást ad. Eddig nem is hallottam olyanról, mint objektív relatív depriváció. Aztán az ember elolvassa, előadást hallgat róla, és rájön, nem is olyan nehéz. Nagyon érdekesnek tartom az alapfogalmak definícióit: állam, jog, politika, törvény" - fogalmazott a lapnak.

Azt is elárulta: a 42 évvel ezelőtti érettségi után a Soproni Egyetemre készült, azt tervezte, a faiparban fog dolgozni, de egy másik fajta deszka, a színpad addigra már beszippantotta. Így színészetből vizsgázott.

 

 

Hirdetés
Hirdetés