Hirdetés
Hirdetés

Borsodban, a kisebb településeken kiemelten fontos egy lelki vezető szerepe

| 2020. 05. 31. | 15:11:00
Emelkedik a papok, lelkészek bére.
Borsodban, a kisebb településeken kiemelten fontos egy lelki vezető szerepe
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két lépésben, júniustól és januártól megduplázódik a kistelepüléseken szolgáló lelkészek, papok, rabbik kiegészítő jövedelempótléka - közölte Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos Budapesten, sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán elmondta: az eddig 2,6 milliárd forintos támogatás június 1-jétől 60 százalékkal, 2021. január 1-jétől újabb 40 százalékkal emelkedik. A támogatásra idén plusz 1,6 milliárd forintot, a jövő évtől összesen 5,2 milliárd forintot fordít a kormány. Körülbelül négyezer pap, lelkész jövedelme emelkedik.

Balog Zoltán megjegyezte: az elnéptelenedő kelet-magyarországi, észak-borsodi, baranyai településeken sokat jelent, ha van egy lelki vezető, aki kulturális, lelki segítséget ad az ott élőknek.

Balog Zoltán kitért arra is: a támogatás elsősorban a vidéket érinti, de a tervek szerint - az egyházi vezetőkkel egyeztetve - módosítják a feltételrendszert, hogy az új egyházközösséget szervező lelkipásztorokat is lehessen támogatni. Példaként említette azt, ha egy olyan lakótelepen szervez valaki közösséget, ahol korábban nem volt egyházi jelenlét.

Hirdetés
Hirdetés