Miskolc is megbénult - 30 éve kezdődött a taxisblokád

2020.10.26. 11:09

Miskolc is megbénult - 30 éve kezdődött a taxisblokád
Országszerte lezárták az utakat (Fotó: hirado.hu)

Az elégedetlenségi mozgalomba bekapcsolódtak a pártok is.

Hirdetés

Harminc évvel ezelőtt, ezen a napon, október 26-án kezdődött a taxisblokád. Őszinte lázadás vagy támadás volt az új magyar demokrácia ellen? Máig megválaszolatlan a kérdés.

A taxisblokád a magyarországi benzináremelés elleni tüntetés volt, melynek során több ezer taxis és fuvarozó bénította meg három napra az ország több települését. A blokád ideje alatt csak a tűzoltók, a mentők, valamint az országból kivonuló szovjet csapatok közlekedhettek zavartalanul. Ez volt a demokratikus Magyarország első igazi nagy tömegtüntetése.

Október 26-án az ország főútjain, a nagyobb városokban szinte teljes volt a blokád, a határokon állt a forgalom.

Az elégedetlenségi mozgalomba bekapcsolódtak a pártok is: az ellenzékben lévő SZDSZ politikusai a barikádokon szónokoltak, az MDF pedig a kormány melletti szimpátiatüntetést szervezett. Az ellenzékben lévő Fidesz frakcióvezetője, Orbán Viktor a háromnapos válság után a parlamentben elmondott beszédében úgy fogalmazott: hazudott a kormány, mivel még a bejelentés előtt is tagadta, hogy áremelésre készül.

Az Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön este 65 százalékos benzináremelést jelentett be, mely következtében 56 forintra emelkedett a normálbenzin ára literenként. Az áremelést az öbölháború miatti olajár-növekedés és a szovjet olajszállítás akadozása okozta. A tiltakozó mozgalom október 28-án az Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkavállalók, a munkaadók és a kormány közötti kompromisszumos megállapodással ért véget.

Szóljon hozzá!

Hirdetés