Hirdetés
Hirdetés

Monumentális emlékművet állítottak Miskolcon

| 2020. 10. 01. | 18:55:00
A 30 éve történt rendszerváltás legfontosabb eseményeit elevenítik fel.
Monumentális emlékművet állítottak Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A monumentális köztéri installáció képekkel, és szöveges információval idézi fel a három évtizeddel ezelőtt történt országos és helyi eseményeket.

A harminc évvel ezelőtt zárult rendszerváltás főbb pillanatait idézi fel az a közterületi installáció, amit október 1-jén avattak fel Miskolcon, a Szent István téren - írja a minap.hu.

A Hypercube Nagy Imre újratemetése, a taxisblokád, az első szabad választás mellett három évtizeddel ezelőtti miskolci pillanatokat is megidéz: látható például rajta Furmann Imre, költő, az MDF miskolci szervezetének alapítója és számos a rendszerváltáshoz köthető miskolci esemény is. 

Veres Pál Miskolc polgármestere úgy fogalmazott, fontos, hogy mindenki emlékezzen a 30 évvel ezelőtt történtekre, hiszen

„a rendszerváltás olyan politikai társadalmi és gazdasági folyamatokat indított el, melyek jelentősen hozzájárultak a mai Magyarország és a demokratikus jogállam létrejöttéhez." 

Emlékeztetett arra is, szeptember 30. az önkormányzatiság napja - az első önkormányzati választás is három évtizede volt.
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt képviselő Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze kijelentette, „30 éve szabadon – Amit lebontottunk” című installáció célja, hogy minden városban emlékeztessen a rendszerváltásra.
Az installációt Lestár Péter, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft ügyvezető igazgatója mutatta be: a miskolcihoz hasonló installációt tizennyolc hazai nagyvárosban állítanak fel, a miskolci ezek sorában a második. Az elsőt Szombathelyen mutatták be.

Hirdetés
Hirdetés