Hirdetés
Hirdetés

Ötmillióból épült, félmilliárdból újítják fel Miskolc jelképét

| 2021. 01. 04. | 17:19:00
Csak közben eltelt 58 év.
Ötmillióból épült, félmilliárdból újítják fel Miskolc jelképét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még a karácsony előtti napokban ülésezett a Miskolci Tervtanács. A téma az Avasi kilátó felújítási terveinek megvitatása volt - írja a minap.hu.

Az engedélyezési eljárás előtt álló terveket Viszlai József tervező ismertette, hangsúlyozva, az elsődleges szempont az volt, hogy tiszteletben tartsák és megőrizzék az eredeti tervező, Hofer Miklós építészi elgondolásait, beleértve az 1963-ban felállított építmény akkor és azóta is statikai bravúrnak számító szerkezeti megoldásait (az akkori statikus: Vörös György volt.) Érdekes egybeesés, hogy abban az évben kezdődhet a kilátó felújítása, amikor 80 éves lenne Ybl-díjas tervezője, aki éppen 10 éve hunyt el.

A tervezés során az alábbi szempontokat kellett szem előtt tartani:

  • megőrizni az épület állagát, stabilitását,
  • javítani a sérült, megkopott betonfelületeket,
  • megújítani a többévtizedes szerkezeteket,
  • korszerűvé tenni a felső presszó szint belsejét.

Az 1963-ban összesen mintegy 5 millió forintos költséggel kialakított, 72 méter magas tévétorony felújítása várhatóan félmilliárd forinta kerül. Az elképzelés szerint elbontják a presszószint mellvédjeit, padlótól mennyezetig üvegfalat építenek. Ezzel akadálytalan és megsokszorozott kilátást nyernek. Ez föltehetőleg egyezik az eredeti tervezői szándékkal, csak ezt a hatvanas évek technológiai szintje még nem tette lehetővé.

 Tervtanács megjelent tagjai egyöntetűen támogatandónak nevezték a beruházást, és üdvözölték a bemutatott terveket.

Hirdetés
Hirdetés