Hirdetés
Hirdetés

Miskolci cementgyár: pert vesztettek a zöldek

| 2021. 02. 19. | 14:16:00
A szálló por mennyiségéhez az üzem nem járul hozzá jelentősen, mondja a bíróság- Az ítélet nem jogerős.
Miskolci cementgyár: pert vesztettek a zöldek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az eljárásjogi kifogások megalapozatlansága miatt a Miskolci Törvényszék elutasította a Zöld Kapcsolat Egyesület keresetét – közölte a környezetvédő szervezet a Pest Megyei Kormányhivatal ellen indított perről február 19-én. Az ítélet az előző nap született, az ügy fókuszában tulajdonképpen a miskolci (hejőcsabai) cementgyártás áll.

A lényeg: a Zöld Kapcsolat Egyesület – miként az a honlapjukon is olvasható – folyamatosan akadályozza az energiaellátását hulladékégetéssel biztosítani kívánó cementgyár újraindítását. A most első fokon lezárult pert 2020 őszén kezdeményezték azzal a céllal, hogy induljon bizonyítási eljárás egy 2016-os egységes környezethasználati engedély miatt. Az egyesület szerint ugyanis a környezetvédelmi hatóság megalapozatlanul adta ki azt az üzem részére. 

A Sajó-völgy levegője köztudottan rossz, egészségkárosító hatású; az egyesület ezen javítana különféle intézkedésekkel. Ebbe a körbe tartozik az is, hogy nem akarnak olyan cementgyárat a térségben, amelyik tovább rontja a levegőminőséget (ehhez 2000 miskolci aláírását is megszerezték). Azonban a Miskolci Törvényszék mostani határozata azt mondja, a levegő a cementgyári hulladékégetés nélkül is terhelt. A szálló por mennyiségéhez az üzem korábban sem járult hozzá jelentősen, az a gyár leállítását követően sem csökkent számottevően a helyi mérőállomások adatai alapján – fogalmazott a bíróság.

Az ítélet értelmében az eljárásjogi kifogások megalapozatlanok voltak, az „ügy érdemére kiható eljárásjogi jogsértés nem volt feltárható”. A bíróság a Zöld Kapcsolat Egyesület csaknem 600 ezer forint perköltség és illeték megfizetésére kötelezték. A szervezet a Kúriához fellebbez.

Hirdetés
Hirdetés